Perfecte plek voor innovatie

artikel-5-foto-1
Jos Hugense

De Bevelanden lijken synoniem met aardappelen, uien en fruit. Maar al zijn ze minder zichtbaar: sommige bedrijven op de Bevelanden zijn met heel vernieuwende ontwikkelingen bezig.

Meatless uit Goes produceert een plantaardig halffabricaat dat wordt verwerkt in vleesproducten en vleesvervangers. “Ik had samen met mijn broers een vleeswarenbedrijf”, vertelt Jos Hugense. “Maar nadat we twee keer zwaar waren getroffen door BSE was het tijd voor vernieuwing.”

Hugense zag de vraag naar mager vlees groeien en ging op zoek naar een methode om vet in vlees te vervangen. “Ik kon een uitvinding voor een vegetarisch product overnemen en ging dat mengen met vlees.” In 2007 had Hugense een paar grote klanten die interesse hadden en besloot hij te stoppen met de vleeswaren. “Al hadden we nauwelijks omzet in het nieuwe product.” In de loop der jaren kreeg hij de wind mee: “De maatschappelijke en ecologische druk om de vleesconsumptie terug te dringen werd steeds groter.”

Meatless wordt gemaakt van Zeeuwse tarwe, lupine of rijst. Je kan er vegetarische schnitzels van maken, maar het wordt vooral verwerkt in vleesproducten als worsten en hamburgers. De vezel wordt wereldwijd geëxporteerd. “Zo eten mensen ongemerkt minder vlees, wat beter is voor de gezondheid en het milieu. En je proeft geen verschil.” Meatless is dit jaar genomineerd voor de Zeeuwse Pioniersprijs, die op 8 oktober wordt uitgereikt.

De eerste jaren waren zwaar, vertelt Hugense. “We waren eigenlijk te vroeg, maar nu lopen we vooraan. Ik verwacht voorlopig nog zeker 20 procent groei per jaar. Vlees wordt schaars en schaarste is de ultieme prikkel voor vernieuwing.”

Sciencefiction

artikel-5-foto-2
Hans Peter Willems

In Heinkenszand is MindConstruct gevestigd. De onderneming van Hans Peter Willems is bezig met iets wat volgens de reguliere wetenschap nog niet mogelijk is: het bouwen van een zelfstandig redenerende computer, die besluiten neemt op basis van ervaringen. “Wij hebben de code van de emotie gebroken en stoppen die in de machine.” Als het werkt, kan de software worden ingezet in bijvoorbeeld zorg, kwaliteitsbewaking en bij calamiteiten. “Niet om mensen te vervangen, maar om dingen te doen die je liever niet door mensen laat doen.”

Het klinkt als sciencefiction maar Willems is overtuigd: “Het wetenschappelijke model is getest en we weten dat het werkt.” Het project van Mindconstruct is inmiddels toegelaten tot de prestigieuze AI XPrize, een door IBM gesponsorde wedstrijd, waarin teams proberen grote sociale vraagstukken op te lossen met behulp van kunstmatige intelligentie. De wedstrijd loopt vier jaar en elk jaar moet een vooraf bepaalde mijlpaal worden bereikt. “Het prijzengeld bedraagt in totaal 5 miljoen dollar, maar eigenlijk hoop ik dat we ons project al eerder kunnen verkopen.”

Dat Willems in Heinkenszand werkt, en niet bij een Technische Universiteit aanhaakt, is een bewuste keuze. “Veel mensen weten niet dat er in Zeeland een zeer goede digitale infrastructuur in de grond zit. Een betere plek voor technologische innovatie is er niet.”

TEKST LIESBET MALLEKOOTE  FOTOGRAFIE RUDEN RIEMENS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *