Personeel nodig? Leid ze op!

Wat doe je als je moeilijk aan goed technisch personeel kunt komen? Je leidt ze zelf op! Dat is de gedachte achter drie samenwerkingsverbanden in Zeeland tussen onderwijs en bedrijfsleven: door al tijdens de opleiding intensief contact te hebben met de studenten, vinden werkgevers bijna vanzelf hun toekomstige werknemers.

In Goes staat het Techniekhuis, Vlissingen kent Technum en in Zeeuws-Vlaanderen gaat na de zomer het Centrum voor Top Techniek (CTT) van start: drie combinaties
van onderwijs en bedrijfsleven, met de bedoeling een breed aanbod van modern technisch onderwijs te garanderen. Het Techniekhuis in Goes is een opleidingscentrum voor de ‘gebouwde omgeving’. De opleidingen, zowel theorie als praktijk, worden onder meer verzorgd door InstallatieWerk Brabant-Zeeland, Bouwend Nederland Afdeling Zeeland en Scalda.

Het Centrum voor Top Techniek (CTT) opent in september zijn deuren voor vmbo en mbo-studenten, op het terrein van Scalda in Terneuzen. Het CTT moet de spil worden voor het techniekonderwijs in Zeeuws- Vlaanderen. Voorzitter Jaap Gelok: “Het CTT wil studenten laten doorgroeien in een hoogwaardige technische opleiding, zodat ze behouden blijven voor het Zeeuws- Vlaamse bedrijfsleven. Deze regio heeft al jaren te maken met krimp en het was voor scholen niet langer rendabel te investeren in techniekonderwijs. Door de opleidingen te clusteren kan dat wel.”

Bedrijven in de regio denken en betalen mee. Vooral DOW heeft een flinke bijdrage geleverd. Ook de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging is nauw bij het CTT betrokken, vertelt secretaris Cees Pille: “Het CTT is belangrijk voor het Zeeuwse bedrijfsleven, omdat dat relatief veel behoefte heeft aan technisch personeel. Als we niets doen op het gebied van onderwijs, hebben we straks serieuze personeelstekorten.” Pille verwacht veel van het CTT. “Ik denk dat een opleidingscentrum van niveau een aanzuigende werking heeft. Als BZW promoten wij het centrum onder de leden, zodat ook anderen zich aansluiten.”

Nieuwste techniek
In Vlissingen staat techniekcentrum Technum, met praktijkruimtes, theorielokalen en ICT-ruimtes. Diverse technische opleidingen maken hier gebruik van dezelfde voorzieningen. Manager André Zuidijk: “Het doel van Technum is voor de regio technische vakkrachten afleveren. Door teruglopende leerlingaantallen hadden sommige scholen te kampen met verouderde voorzieningen. Dan moet je stoppen of samenwerken.” Technum draait nu tien jaar en heeft ‘absoluut een aantrekkende werking’. Voorheen had techniek het imago van vies en ouderwets werk. Bij Technum zien de leerlingen moderne techniek, computergestuurde machines: dat trekt ze aan.”

Een van de investeerders in Technum is scheepsbouwer Amels. Het bedrijf is lid van Regionaal Leerbedrijf Vakwerk, een VMBO-opleidingsbedrijf voor de Zeeuwse metaalindustrie, vergelijkbaar met de bedrijfsscholen van vroeger. Voorzitter Bert Beckers: “Vakwerk huurt een locatie bij Technum en leidt leerlingen op voor 24 bedrijven uit Zeeland. Door verschillende subsidies krijgen de leerlingen een betaalde opleiding, met baangarantie bij goed resultaat. Voor bedrijven is het aantrekkelijk omdat ze deze leerlingen meteen aan zich hebben gebonden. Door samenwerken kunnen we heel efficiënt nieuwe werknemers opleiden volgens de nieuwste methoden.”

 

Tekst: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Jan de Carpentier

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.