Peter Oreel is Nederlands enige Kampioen Oestersteken

Yerseke – Vandaag heeft op de oesterputten van Krijn Verwijs Yerseke B.V. voor de achtste keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken plaatsgevonden. Van de negen aangemelde deelnemers, werd uiteindelijk na verschillende rondes Peter Oreel uit Yerseke Nederlands Kampioen Oestersteken 2020. Deze wedstrijd is de Nederlandse voorronde voor het wereldkampioenschap Oestersteken, dat vanwege de Corona, pas in 2021 tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival zal gaan plaatsvinden.

Onder leiding van een vakkundige jury, bestaande uit Caroline Verwijs (van Krijn Verwijs Yerseke B.V.), Wouter Kik (van restaurant Codium uit Goes) en DP Arkenbout (van Brasserie de Vluchthaven uit Bruinisse) is uiteindelijk Peter Oreel van Dé Zeeuwse Oestermannen als winnaar uit de bus gekomen.

De jury heeft de deelnemers beoordeeld op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend.

Notaris Robert Zonnevylle uit Zierikzee heeft toezicht gehouden op het verloop van de wedstrijd.

De negen kandidaten moesten in de eerste ronde in zo een kort mogelijke tijd 30 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze weten te openen.

De tweede en derde plaats waren voor Manuela Kriekaard (restaurant de Oude Sluis in Wemeldinge) en Davey Lamper.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving, zal de winnaar niet dit jaar maar het volgend jaar naar Galway afreizen. De organisatie van het Ierse Galway International Oyster Festival heeft -vanwege de Corona- op het laatste moment het evenement afgeblazen. Zoals het er nu naar uitziet zal dit WK pas in september 2021 gaan plaatsvinden. De winnaar van het NK oestersteken 2020, zal dan op kosten van de firma Krijn Verwijs Yerseke B.V. kunnen deelnemen aan het WK in Galway 2021.

Na het oestersteken werden alle aanwezigen voorzien van overheerlijke oesterhapjes.

Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) en Brasserie de Vluchthaven organiseren gezamenlijk het Nederlands kampioen oestersteken, dit jaar in Yerseke op de oesterputten.

Culinaire persreis op Schouwen-Duiveland
Voorafgaand aan het NK oestersteken waren Belgische- en Nederlandse journalisten nog uitgenodigd om deel te nemen aan een culinaire persreis met streekproducten op Schouwen-Duiveland. De media-vertegenwoordigers hebben in de ochtend en middag een bezoek gebracht aan Wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor, De Zeeuwse Mossel B.V. en Spelt Bakkers beide gevestigd in Bruinisse.

De lunch van die dag werd aangeboden door Brasserie “De Vluchthaven”.

Bron: persbericht per mail 15/9/2020
Fotocredit: Mariela Battistella, eBirds

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.