Plastics-industrie in een circulaire economie

Samen oplossen

Voor een oplossing tegen plastics in het milieu moeten we kijken naar ons eigen gedrag, maar we wijzen vooral naar de plasticindustrie. Hoe kijkt die daar zelf tegenaan?

“De plasticindustrie heeft zeker een belangrijke rol in duurzaamheid”, begint Walter van het Hof, hij is Global Industry Affairs & Sustainability Leader bij Trinseo. “En die rol nemen we ook. Maar het is vooral ook een probleem van menselijk gedrag. Als consument willen we steeds meer, sneller, makkelijker en goedkoper. Dat staat haaks op duurzaamheid.”

Walter ziet ook positieve ontwikkelingen, zoals het hergebruik van plastic afval in nieuwe producten. “Het is een prima middellange termijnoplossing. Maar uiteindelijk zit er een einde aan de levensduur van het plastic. Bij hergebruik wordt het materiaal namelijk steeds minder puur en uiteindelijk onbruikbaar. We moeten dus ook oplossingen creëren voor recycling, waarbij het product terug tot pure grondstof wordt gebracht, oftewel een circulaire economie.”

De kringloop van producten én afval sluitend krijgen

Polystyreen
Deze oplossing blijkt al werkelijkheid te zijn. “Met Styrenic Circular Solutions, een internationaal samenwerkingsverband met collega-bedrijven, hebben we een oplossing voor de recycling van polystyreen (plastic) ontwikkeld. Het polystyreen wordt teruggebracht naar de pure basis: styreen monomeren. Hiermee hebben we een gesloten, circulair systeem gecreëerd.”

Zijn we er dan al? “Nee. Een belangrijke voorwaarde voor circularity is dat de producten terug bij de producent komen. Zij zullen daar eindverantwoordelijkheid voor krijgen. Dit betekent dat bedrijven moeten overschakelen op nieuwe businessmodellen waarbij ze de kringloop van hun producten én afval sluitend krijgen. Dat is een enorme taak. Eén waar je partnerschappen voor moet aangaan, want dit kun je niet alleen. Maar, omdat veel bedrijven duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan, ben ik ervan overtuigd dat het gaat lukken. Alleen zal nog moeten blijken in welk tempo.”

Redactie: Kim de Booij

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *