Plezier op de werkvloer

Hoe hou je je personeel gemotiveerd en geïnspireerd? Een goede kop koffie hoort voor sommigen bij de basis van de werkomstandigheden. Maar op de achtergrond spelen diepere, belangrijker zaken. Hoe zorg je er voor dat je medewerkers trots zijn op hun bedrijf? Dat kan bijvoorbeeld door teambuilding op een mooi bedrijfsfeest of door iets wezenlijks in het bedrijf te veranderen.

De werkplek
Veel medewerkers van het ADRZ in Goes gaan gesprekken over hun werk in het ziekenhuis uit de weg. Iedereen moppert er op. “Een deprimerende parkeerplaats buiten en dan 21 stoelen in de gang om te wachten tot je aan de beurt bent. Dan kun je het als dokter niet meer goed doen.” Kunstenaar William Verstraeten uit Lamswaarden heeft de opdracht aangenomen om dat blijvend te gaan verbeteren. In 2003 gaf hij de radioactieve opslagbunker van de COVRA met de E-MC2-beschildering ineens internationale allure. “Voor die verandering werd er maandelijks geprotesteerd en daarna nauwelijks meer. Er veranderde niets, de opslagtijd van de splijtstaven blijft dezelfde, maar het gebouw laat zien dat dat mooi gebeurt. Het werd bijna ‘hip’ om er te werken”.

Trots
Verstraeten: “In het ziekenhuis zit het technisch wel goed, maar het personeel voelt zich slachtoffer. Iedereen vindt dat er iets moet gebeuren. Die 21 stoelen kunnen weg als er een fatsoenlijke planning is. Ik neem de tijd om goed in kaart te brengen wat er leeft. Dan ga ik voorstellen formuleren en dan komt er discussie. Dat is goed. Ook omdat ze geen idee hebben van mijn rol. En die is alleen maar iets duurzaams maken waar zij trots op kunnen zijn.”

Er op uit
Het organiseren van een goed bedrijfsevenement of feest is een vak. Dat weten Christa Kranenburg en Miranda Francke van Meet-Me Events maar al te goed. Beiden hebben communicatie gestudeerd en dat bepaalt grotendeels hun aanpak. “Onze eerste vraag is altijd: Wat wil je met het feest bereiken? Het zal je verbazen hoe vaak hier nog helemaal niet over nagedacht is. En dat terwijl een evenement bij uitstek de gelegenheid biedt om een bepaalde boodschap over te brengen!” vertelt Kranenburg. “Naast het laten zien van waardering vanuit de werkgever kan een personeelsfeest een enorme bijdrage leveren aan de werksfeer. Naast informeel, buitenom het werk met collega’s om gaan, kan het ook motiveren en inspireren. Het gecreëerde ‘wij-gevoel’ heeft een positieve impact op onderlinge verhoudingen. Bovendien wordt er over een goed feest nog weken nagepraat.”

Checklist
Het fundament onder een ervaren organisatiebureau is onder meer een lijst met punten waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld: Als er een spreker is dan is het fijn als de aanwezigen aan het eind van het evenement een hand-out mee krijgen. Een goed evenement kan op meerdere manieren een positieve bijdrage leveren aan de beeldvorming zowel wat betreft personeelsleden als (zaken)relaties. Als een evenement aan de juiste criteria voldoet, kan er tevens een beroep gedaan worden op de WKR-regeling waardoor het fiscaal ook nog eens aantrekkelijk wordt. Waar is dat feestje?! 

Tekst: Bert van Leerdam
Beeld: Bert van Leerdam / Meet me

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *