Raab Karcher: unieke partner in de bouwkolom

foto1“Wij zijn veel meer dan een leverancier van bouwmaterialen. Met onze concepten leveren we meerwaarde. Neem onze ‘LeanWorks’. Hiermee verhogen we de arbeidsproductiviteit op de bouwplaats met zeker 10 tot 15%.” We spreken Kees de Visser, vestigingsleider bij Raab Karcher Middelburg. Een bedrijfsnaam die in de hele Zeeuwse bouwwereld bekend is. Logisch, ook de oorspronkelijke naam, Louwerse & De Priester,  was een begrip in het Zeeuwse. Raab Karcher, onderdeel van Saint-Gobain, nam dit gerenommeerde bedrijf in de jaren 80 over. Raab Karcher telt landelijk veertig vestigingen. Bij de vestiging in Middelburg werken 67 mensen.

Toegevoegde waarde
Raab Karcher levert zowel aan bedrijven als aan particulieren. De prachtige showroom van circa 2.000 m2 is een ‘must-see’ voor iedereen met plannen om zijn keuken, badkamer of iets anders in huis te verbouwen. De naastgelegen bouwshop biedt keuze uit circa 15.000 bouwmaterialen; van tegels tot isolatiemateriaal en van dakpannen tot hout- en plaatmaterialen. “Met dit ijzersterke aanbod ontzorgen we onze opdrachtgevers en de consumenten. Daarnaast zijn wij ervan overtuigd dat we toegevoegde waarde bieden met de concepten voor onze business tot business relaties. De bouw is de afgelopen jaren veranderd en verandert nog verder. Met onder andere LeanWorks en Greenworks bieden wij oplossingen waarmee we als totale bouwkolom voordeel kunnen realiseren.”

Logistiek ontzorgen
Met LeanWorks bijvoorbeeld ontzorgt Raab Karcher aannemers van het volledige logistieke proces op een bouwproject. Binnen LeanWorks werken alle betrokken partijen in een bouwproject samen om de aanvoer van materialen zo efficiënt mogelijk te verzorgen. Hierdoor staan bijvoorbeeld de goederen ’s ochtends al op de werkplek zodat de vakmensen direct aan de slag kunnen. Dit resulteert in productiviteitsverbeteringen van 10 tot 15%. Daarnaast reduceert de toepassing van Leanworks het aantal vervoersbewegingen naar de bouw. Dat is beter voor de veiligheid en het milieu.

De Visser is enthousiast over LeanWorks, dat recent in Zeeland is toegepast bij de bouw van 189 recreatiewoningen in Nieuwvliet-Bad. “In feite verzorgen wij alle logistieke stromen naar en van de bouw. Dat betekent dat alle materialen voor het bouwproject worden aangeleverd op een logistieke HUB van Raab Karcher. Oók de materialen van de andere leveranciers die bij het project betrokken zijn, zoals bijvoorbeeld installatiemateriaal of vloerbedekking. Vervolgens leveren we de benodigde materialen dagelijks op de bouwplaats af; in één transportbeweging dus en just-in-time. We hebben  ook mogelijkheden voor verticaal transport. Dit betekent een reductie op het vrachtvervoer tot 75%.”

Minder transportbewegingen
Het logistieke ontzorgen hoeft wat Raab Karcher betreft daar niet bij te eindigen. Logistieke ‘runners’ kunnen de materialen vanaf de losplaats naar de plaats van verwerking brengen. Hiermee wordt de productiviteit van de vakmensen verhoogd en dus de bouwtijd verkort. Natuurlijk beschikken deze ‘runners’ over de noodzakelijke hulpmiddelen om dit zo goed, veilig en efficiënt mogelijk te doen. “Het mooie van dit onderdeel van Leanworks is dat we, met het oog op Social Return on Investment, werken mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Een en ander wordt volledig aangestuurd door onze eigen ketencoördinator; het vaste aanspreekpunt binnen dit logistieke dienstverleningsconcept. Vervolgens bieden wij ook de mogelijkheid om alle sloop- en verpakkingsafval retour te nemen. Afhankelijk van de types afvalstromen, kunnen we per woning, blok of straat een zogenaamd milieuplein inrichten voor gescheiden afvalinzameling. Voordelen zijn: geen extra transport voor afval, geen grote afvalcontainers op de bouw en een opgeruimde werkvloer.”

Duurzaam bouwen
Duurzame bedrijven hebben een positieve invloed op het gebied van milieu, mens en maatschappij. Om die reden biedt Raab Karcher Greenworks. “Onder deze naam presenteren wij de duurzame bouwmaterialen uit ons assortiment. Greenworks geeft op één pagina overzichtelijk de milieuscore weer. Het sluit aan op de rekeninstrumenten GPR Gebouw, GreenCalc+ en BREEAM-NL. Greenworks is tot stand gekomen na afstemming met onder andere de rekeninstrument-eigenaren en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). In onze Greenworks Academies in Breda, Apeldoorn en Amsterdam belichten we duurzaam bouwen op verschillende manieren. Kortweg leren, zien en doen. We bieden een compleet aanbod dat interessant is voor de hele bouwkolom, zoals ZZP’ers, aannemers, architecten, woningcorporaties, gemeenten en installateurs.”

Solide partner
De Visser is enthousiast over de mogelijkheden van Raab Karcher. “Hierdoor worden we vaak  eerder in het proces om advies gevraagd. In plaats van alleen leverancier zijn we partner. Dat maakt echt een verschil. Voor onze klanten is het daarbij belangrijk om te weten dat we onderdeel zijn van een financieel solide moederorganisatie. Dat schept vertrouwen en maakt ons een interessante gesprekspartner. Daar komt bij dat we bijzonder veel waarde hechten aan klanttevredenheid. Binnen alle geledingen van ons bedrijf zetten wij ons maximaal in voor 100% tevreden klanten.”

Tekst: Caroline Houmes
Fotografie: Ruden Riemens

één reactie

  1. Firma J C Mol Wilgehoekweg 38 4333GR Middelbrug

    Gedachte Heer
    Graag Offerte voor 2x 10 m3 Regen bak ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.