Rabobank is gids bij bedrijfsoverdracht

Uw bedrijf overdragen aan een opvolger. Voor veel ondernemers is dat een emotionele stap, die heel wat jaren voorbereidingstijd vergt. “Neem er zeker zes tot acht jaar voor”, raden de adviseurs van Rabobank Oosterschelde aan.

Ondernemers die hun bedrijf willen overdragen, staan voor tal van uitdagingen. “De eerste stap is bepalen of je je onderneming wilt verkopen aan een bekende of aan een externe partij”, legt André Smit, accountmanager Grootzakelijk uit. “Vervolgens maak je de balans op: hoe staat het bedrijf ervoor? Daarvoor schakel je je accountant en accountmanager van de bank in.” Zijn collega Connie Karelse, Vermogensmanager bij Rabobank Oosterschelde, vult aan: “Wij hebben een jarenlange vertrouwensband met onze klanten opgebouwd. We kennen de ondernemer en weten hoe zijn bedrijf in elkaar zit. Wij adviseren niet alleen over het proces zelf, maar ook over de periode daarna. Door ons vroegtijdig bij de bedrijfsoverdracht te betrekken, maken we van het zakelijk succes ook privé-succes.”

Afscheid nemen
Connie en André benadrukken dat vooral de emoties een factor van belang zijn. “Het is toch je kindje waar je afscheid van gaat nemen. Bij agrariërs of familiebedrijven spelen nog andere zaken een rol: wie van de kinderen komt in de zaak, blijf je wel of niet bij het bedrijf betrokken en wie bepaalt de koers? Ons advies is altijd om alles vooraf open en bloot te bespreken met alle betrokken partijen. Leg de afspraken vast in een familiestatuut of bij de notaris. We zien overigens dat de overdracht binnen families steeds professioneler wordt: soms doen kinderen een assessment of wordt iemand van buiten aan het management toegevoegd.”

Adviseurs inschakelen
De Rabobank ondersteunt ondernemers bij dit traject op tal van manieren. “Zo hebben we een mini-master bedrijfsoverdracht”, legt André uit. “Docenten met een ondernemersachtergrond laten daar in acht bijeenkomsten alle aspecten aan bod komen. Verder hebben we een groot netwerk van accountants, notarissen, juristen en adviseurs die ondernemers kunnen bijstaan. En mocht er geen opvolger beschikbaar zijn, dan schakelen we Rembrandt Fusies & Overnames in, die bemiddelen tussen kopende en verkopende partijen. En uiteraard hebben we een heel palet aan financieringsinstrumenten om de overdracht te realiseren. De Rabobank treedt als het ware op als gids in het hele proces.”

Inzicht geeft rust
Connie benadrukt tot slot hoe belangrijk het is om tijdig te beginnen. “Veel ondernemers rekenen zich rijk. Die vertrouwen erop dat de verkoop van de onderneming of het bedrijfspand voldoende geld oplevert voor een onbezorgde oude dag. Maar zorg dan wel dat je een sterk management hebt opgebouwd, zodat het bedrijf zijn waarde behoudt na jouw vertrek. Er moet na de verkoop immers voldoende vermogen zijn om van te leven en leuke dingen te blijven doen. Als vermogensmanager breng ik de financiële positie in kaart. Zo verschaf ik inzicht en dat geeft rust.”

Rabobank Oosterschelde
Livingstoneweg 13
4462 GL Goes
0113 248 000
www.rabobank.nl

Tekst Marjolein Bergmann

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.