Risico’s én kansen Wet Arbeidsmarkt in Balans

Op 1 januari 2020 treedt de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans in werking. Hiermee gaat het arbeidsrecht weer flink op de schop. Een schrikbeeld voor veel werkgevers, maar een toffe uitdaging voor HR-Consultant Mieke Brakman-van de Wijnckel van WEA Zeeland. “Ik wil werkgevers laten zien wat ze er in de praktijk mee moeten én kunnen doen. De WAB biedt namelijk ook kansen.”

 

Ontslag wordt makkelijker
Eén van de kansen zit hem in de nieuwe cumulatiegrond. “In de huidige wet is het voor de mkb’er nagenoeg onmogelijk om een vast contract ontbonden te krijgen, omdat je op één van de acht gronden voor ontslag een volledig dossier opgebouwd moet hebben. Vaak is het echter een optelsom van factoren. Met de cumulatiegrond kan deze optelsom voldoende zijn voor ontslag.”

… maar niet persé goedkoper
Een gevolg van het gebruik van de cumulatiegrond is echter wel, dat de transitievergoeding met 50% stijgt. Plus, waar de transitievergoeding voorheen pas na 2 jaar verplicht was, is dit nu vanaf minuut 1 het geval. “Ga dus dit jaar nog een gesprek aan met medewerkers met een korter dienstverband dan twee jaar waar je niet tevreden over bent. Doe nu nog je voordeel met de huidige regelgeving.”

Daarnaast geldt dat de transitievergoeding vanaf 1-1-2020 voor iedere medewerker 1/3e maandsalaris is. “Nu is dat voor werknemers met een dienstverband van meer dan tien jaar ½ maandsalaris en voor oudere medewerkers nog meer. Ga met hen, wanneer ze niet goed functioneren, het gesprek dus pas na 1 januari aan. Wilt u zelf vanwege ziekte of de pensioengerechtigde leeftijd het bedrijf beëindigen, maar hikt u aan tegen de transitievergoeding die u uw personeel moet betalen? Weet dan dat er in 2021 een compensatieregeling voor uw situatie komt.”

Vast contract wordt wel goedkoper
En dan de WW-premiedifferentiatie. Geef je een werknemer een vast contract, dan betaal je 2,94% WW-premie, in andere gevallen is dat 7,94%. “Let er bij deze regeling goed op dat je in een jaar maximaal 30% overschrijding van het aantal contracturen mag hebben. Dat geldt voor alle contracten van minder dan 35 uur.” Dat wordt dus goed plannen óf het contract aanpassen, óf alsnog de hogere premie betalen.”

Verruiming ketenregeling
Een fijne ontwikkeling bij flexcontracten is dat je flexwerkers straks drie aansluitende contracten voor een periode van in totaal drie jaar (was twee) mag bieden. “Het mooie is dat hierop geen overgangsrecht zit. Loopt een eerste of tweede contract dus voor 1-1-2020 af en is de medewerker nog geen twee jaar in dienst? Dan kan ook nu al het contract worden verlengd tot (maximaal) 36 maanden.”

Oproepkrachten
Bij nul-uren- en min/max-contracten is het zaak om het op- en afroepen straks minimaal 4 dagen van tevoren te doen. “Een medewerker kan weigeren als je hem of haar korter op voorhand oproept en je bent verplicht tot uitbetalen wanneer je te kort van tevoren afzegt. In sommige branches zal het toegestaan zijn om een termijn van 1 dag in de CAO vast te leggen. Na twaalf maanden moet je de werknemer sowieso een contract aanbieden van minimaal het gemiddeld aantal uren dat er in het afgelopen jaar gewerkt is. Dat zul je dus als werkgever goed moeten agenderen. Allereerst vóór 1 februari 2020, want dan moet je al je huidige oproepkrachten die twaalf maanden of langer in dienst zijn een aanbod doen.

Vaak zul je zien dat een oproepkracht niet op de verplichting van een vast aantal uren zit te wachten en het aanbod weigert. Maar je moet het aanbieden, schriftelijk, een appje is voldoende. Kies bijvoorbeeld voor een contract met een jaaruren-norm, waarbij een gemiddeld aantal uren per jaar wordt afgesproken. Dat biedt alsnog veel flexibiliteit. En denk nu niet ‘het zal wel’, want als er ooit een geschil ontstaat, kan het je heel veel geld kosten”, waarschuwt voormalig advocate Mieke tot slot. “Waar ik voorheen hoog opgelopen geschillen behandelde, probeer ik ze nu te voorkomen.”

www.weazeeland.nl

 

Redactie: Kim de Booij
Fotografie: Freddy Dirickx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"97ad3eea36","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"28452","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */