Rothuizen Architecten: de gebruiker staat centraal

foto4De afgelopen decennia is niet alleen de rol van de architect in het bouwproces veranderd, ook de gebruiker stelt tegenwoordig andere eisen. Zo wordt bij het ontwerp van kantoorpanden veel meer rekening gehouden met flexibeler en mobieler personeel. En speelt duurzaamheid een grotere rol. “De gebruikerswensen worden steeds belangrijker.”

Bij de inrichting van kantoorpanden zie je heel duidelijke verschuivingen: de tijd van kantoorcellen en kantoortuinen met ‘cubicles’ is voorbij. Interieurarchitect Peter Klemann uit Goes: “Doordat de arbeidsmarkt steeds flexibeler wordt, is het kantoorgebruik flink teruggelopen. Meer dan 13% van de werknemers werkt regelmatig thuis. En er wordt steeds mobieler gewerkt: in de trein, het café of thuis. Het kantoor wordt steeds meer de plek voor contact met je collega’s. In dat omslagpunt zitten we nu. De vaste werkplek is vaak een flexplek geworden, met daarnaast aandacht voor stiltewerkplekken en lounge- of groepswerkplekken.”

Ruimtebeleving
Het digitale werken en de meer open space inrichting vraagt veel aandacht voor de verwarming, ontluchting en verlichting. Klemann: “Je kunt dat individueel minder goed sturen. En natuurlijk kabelmanagement, dat is al heel lang een issue. Bij vergadertafels moet iedereen z’n telefoon kunnen opladen. Ook de ruimtebeleving wordt steeds belangrijker: wat voor werk wordt er uitgevoerd, door hoeveel mensen, komen er ook klanten of alleen personeel. Het kantoor is niet alleen meer je visitekaartje, ook het personeel moet zich ermee kunnen identificeren. Dit is ‘mijn’ bedrijf, hier wil ik bijhoren.”

Hergebruik
Een duidelijke trend in architectuur is het herbestemmen van panden. Taco Tuinhof, architect bij Rothuizen Architecten Stedenbouwkundigen: “Je ziet door de versobering op zich weinig vernieuwing in architectuur. Wel is er veel meer hergebruik van gebouwen en materialen. Wat vroeger in de container werd gegooid, wordt nu ingezet bij het ontwerp. Meer lean en mean, met weinig middelen iets realiseren. Vaak komt daar iets heel moois uit, zoals op het Scheldeterrein in Vlissingen.”

“Het energievraagstuk zorgt eveneens voor nieuwe vormgeving, een mooie uitdaging voor architecten. Ons kantoorpand in Middelburg heeft bijvoorbeeld geen cv, alleen maar warmte-koude-opslag in de bodem en pompen. Door passief te bouwen, dus goed te isoleren, is er bijna geen warmteverlies. Daarmee is ons kantoor bekroond met het Passief Bouwen Award 2012.”

Rol architect
De rol van de architect verandert en mag wat Tuinhof betreft ook veranderen: “Om als architect weer grip te krijgen op eindkwaliteit, hebben wij BouwMeesterPro in het leven geroepen. De architect heeft weer een centrale positie om het concept van de bouwopgave te bewaken en is risicodragend verantwoordelijk voor tijd, geld, kwaliteit en proces. Zo wordt op transparante wijze een gebouw gerealiseerd met een optimale prijs-kwaliteitverhouding en kun je nóg beter de wens van de gebruiker centraal stellen.”

Tekst: Marjolijn Bergmann
Fotografie: Marijana Pajovic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.