Ruilen op SmilesTree

De in hartje Middelburg woonachtige ondernemer, auteur en spreker Fred Krautwurst introduceerde eind november SmilesTree; hét ‘platform waar mensen hun vaardigheden en kennis kunnen delen en ruilen, zonder elkaar te betalen. ’Smiles’ zijn het betaalmiddel op deze website die ruilhandel ruim baan geeft.

“Ik breng mensen samen”, legt Krautwurst uit. “Aan de ene kant de mensen die over bepaalde expertise beschikken en tijd (over) hebben en aan de andere kant mensen die behoefte hebben aan kennis of kunde maar geen geld hebben om dit daadwerkelijk in te kopen. Eén op één ruilen is vaak niet haalbaar maar met SmilesTree is het mogelijk er samen beter van te worden.”

SmilesTree
Krautwurst vertelt dat vormen van ruilhandel al bestaan in enkele grote steden. Het idee achter SmilesTree is echter nieuw omdat het platform ontsloten wordt via social media. “Leden kunnen Smiles verdienen door diensten aan elkaar aan te bieden maar ook door SmilesTree te promoten of door kennis beschikbaar te stellen. Een accountant die iets schrijft over de BTW-verhoging bijvoorbeeld ontvangt hiervoor Smiles. Deze kan hij vervolgens inwisselen bij een fotograaf of tekstschrijver, of iedere andere aanbieder van een dienst waaraan hij behoefte heeft.”

Overigens, over BTW gesproken, iedere deelnemer die actief is op SmilesTree doet dit als particulier, met de kennis die iemand wellicht ook professioneel inzet. Facturen zijn derhalve niet nodig. “Neem een advocaat; hij of zij kan diensten aanbieden via SmilesTree. Uiteraard tegen het gebruikelijke tarief, anders is het niet interessant hieraan tijd te besteden. Betaling vindt plaats in Smiles, in de verhouding 1 euro : 1 Smile.”

Kwaliteit leven verbeteren
Het enthousiasme waarmee Krautwurst over SmilesTree praat is aanstekelijk. Te meer omdat in zijn ogen de website zoveel meer biedt dan een mogelijkheid om meer of nieuwe klanten te werven. “Mensen helpen mensen, zo simpel is het eigenlijk. Met jouw diensten verdien je Smiles. Daarmee kun je op jouw beurt diensten ‘inkopen’ die je leven vergemakkelijken. Wellicht biedt iemand aan om te strijken of je boekhouding te doen. Als dat voor jou heel vervelende klussen zijn, is het geweldig dat je dit nu op deze manier kunt uitbesteden. Met gesloten beurs!” Het feit dat er geen geld aan te pas komt, is in de ogen van Krautwurst een voordeel. Natuurlijk blijft geld nodig, maar niet overal en altijd.”

Gratis Smiles
Iedereen die zich aanmeldt op SmilesTree ontvangt direct een cadeausaldo ter waarde van 100 Smiles. In het profiel dat deelnemers aanmaken, geven zij duidelijk aan over welke vaardigheden zij beschikken en naar welke diensten zij op zoek zijn. Om gericht te kunnen zoeken binnen een provincie wordt ook gevraagd deze in te vullen. “Vervolgens kunnen mensen zelf op zoek gaan naar een match of een automatische match starten”, legt Krautwurst uit.

Verdienmodel
Wie de website bezoekt, valt het fraaie, rustige beeld op. Geen schreeuwerige teksten, geen blinkende reclames. “Hier hebben we bewust voor gekozen; geen advertenties en ook geen verkoop van onze database. Ons verdienmodel is anders van aard. We vragen een commissie van 7% bij iedere succesvolle transactie. De afnemer betaalt dit, in euro’s, via Ideal. Overigens ontvangt de afnemer dit bedrag in Smiles weer direct terug.”

Ambities
Na de zachte lancering binnen zijn eigen netwerk en, een week later, de landelijke perspresentatie, zet Krautwurst nu in op de verdere ontsluiting via internet. Idealiter vermeldt ieder lid op zijn eigen website dat hij ook in te huren is via SmilesTree. Het aanbrengen van nieuwe leden levert Smiles op. Krautwurst denkt groot. “We hebben nu een vertaling gereed staan in het Amerikaans en ik heb, via SmilesTree, iemand gevonden die de vertaling in het Duits ter hand gaat nemen. Uiteindelijk wil ik van SmilesTree een wereldwijd platform maken, vergelijkbaar met Facebook en Twitter. Dat is mijn ideaal.” De eerste stap is Nederland. Ook hier heeft Krautwurst duidelijke ambities. “Voor mij is SmilesTree een succes als de landelijke media mijn initiatief omarmen als een kansrijk concept. Kwantitatief? Ik beschouw de Nederlandse introductie als geslaagd als er maandelijks 1.000 succesvolle transacties plaatsvinden.”

SmilesTree in Zeeland
Krautwurst kent, mede door zijn actieve rol binnen het netwerk van Zeeland Business, de Zeeuwse ondernemer als geen ander. “Ik weet dat Zeeuwen graag zaken doen met Zeeuwen. Binnen SmilesTree is dat mogelijk. Juist in deze economisch zware tijden maakt SmilesTree het leven van ondernemers iets prettiger. Alleen daarom al is deelname is een aanrader.”

Maak gebruik van de Zeeland Business aanbieding en ontvang 200 gratis Smiles:

  1. Ga naar www.smilestree.nl
  2. Vermeld bij het aanmelden de code: ZEEBUS
  3. Ontvang 200 gratis Smiles om meteen te kunnen starten!

 

Ondernemer en meer
Fred Krautwurst start zijn carrière als helikopterpiloot. Na een aantal jaren zet hij een succesvolle onderneming op, verkoopt deze en werkt vervolgens vier jaar in het buitenland. Met deze ervaring op zak start hij in Nederland opnieuw een bedrijf. Al snel merkt hij dat zijn oude netwerk nauwelijks nog waarde heeft. Hij denkt dat meer mensen het lastig vinden om te netwerken. Daarom start hij samen met een compagnon een landelijke netwerkorganisatie. Begin 2011 verkoopt hij zijn aandelen en introduceert hij Out of your Box. Hiermee helpt hij ondernemers aan betere klanten en meer winst d.m.v. seminars. Begin dit jaar vindt hij de inspiratie om als ondernemer opnieuw het diepe in te springen met SmilesTree.

Bij de start van Zeeland Business Netwerk in mei 2012 introduceerde hij ‘Effectief Netwerken’. Fred treedt iedere bijeenkomst op als netwerkleider, biedt nieuwe inzichten, ‘stuurt’ de deelnemers en geeft zodoende een actieve begeleiding ter plaatse.

 

www.smilestree.nl
Hét platform voor ruilhandel

 


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.