Sail de Ruyter duurzaam georganiseerd

Stichting Sail de Ruyter Zeeland heeft als derde evenementenorganisatie in Nederland het Green Key-certificaat ontvangen. Het Bevrijdingsfestival Utrecht en het Noorderzon Festival in Groningen gingen hen voor.

Green Key is het milieukeurmerk voor bedrijven en organisaties in de toerisme- en recreatiebranche die serieus en controleerbaar bezig zijn met milieuzorg. Green Key staat garant voor de inzet om méér aan het milieu te doen dan de wet- en regelgeving van hen verlangt. Green Key is onderdeel van de Foundation for Environmental Education (FEE), zoals de Blauwe Vlag voor schone stranden en jachthavens.

Voor het behalen van een Green Key moet een verschillend aantal milieumaatregelen worden genomen. Veel van deze maatregelen liggen op het gebied van gas-, water- en energiebesparing en het scheiden van afval. De Green Key wordt beheerd door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit. De Stichting laat de keuringen uitvoeren door een onafhankelijke partij. Wereldwijd zijn momenteel ruim 1200 organisaties aangesloten bij het internationale keurmerk Green Key.

Hiermee onderstreept Stichting Sail de Ruyter Zeeland haar streven om een duurzaam evenement te willen organiseren en zich ook te willen verbeteren in de milieuprestatienorm. Dit duurzaamheidsprincipe wordt op verschillende manieren gerealiseerd. Niet alleen door te letten op de producten die er door de stichting worden ingekocht maar ook door afspraken te maken met leveranciers en relaties. De organisatie gaat net een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist.

Voorbeelden hiervan zijn het papier wat uit de printers komt, de fairtrade koffie op de bestuurstafel en de kleding die wordt gedragen door de vele vrijwilligers. Maar ook bijvoorbeeld de horeca waarmee wordt samengewerkt moet aan onze criteria voldoen. Een mooi voorbeeld in dit verband is de samenwerking met sterrenkok Edwin Vinke die vermaard is om de verwerking van Zeeuwse streekproducten.

Ook in het programma keert het duurzaamheidsthema terug. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de lezingen, in schepen en in de verwerking van (scheeps-)afval. Verder zal op vrijdag 23 augustus de ‘Kidsday’, als jongerenonderdeel van Sail de Ruyter 2013, ruim 300 Zeeuwse basisschoolleerlingen ontvangen die zich gedurende de dag bezighouden met de thema’s ‘maritiem’ en ‘duurzaamheid’. De enorme plastic vervuiling in de oceanen staat centraal tijdens de Kidsday en de lezingen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *