Overzicht Vlissingen-Oost met op de achtergrond Zuid-Beveland en Westerschelde

Samen eerlijk delen

Overzicht Vlissingen-Oost met op de achtergrond Zuid-Beveland en Westerschelde

Hoe verdeel je de beschikbare bedrijventerreinen netjes over vijf Bevelandse gemeenten en hou je ruimte voor je eigen ondernemers? Dat is de taak waarvoor de vijf bedrijfscontactfunctionarissen zijn gesteld. “We zijn het wel eens dat we het samen moeten oplossen, maar de consequenties zijn heftig.”

De provincie Zeeland heeft alle bedrijventerreinen in Zeeland geïnventariseerd en een raming gemaakt hoeveel er nog bij mag. Bovendien is bepaald dat groei vooral moet plaatsvinden op de grote terreinen, om versnippering te voorkomen. Per regio moeten de gemeenten onderling de ruimte verdelen. “De gemeenten op de Bevelanden mogen de komende jaren 50 hectare uitbreiden, verminderd met de hectares die nu nog niet zijn verkocht”, legt Cock van den Wijngaard van de gemeente Goes uit. De invulling van de grond die overblijft, moeten de vijf met elkaar afstemmen. Eind dit jaar moet er een nieuw bedrijventerreinprogramma liggen, waarmee iedereen aan zijn trekken komt.

Dat valt niet mee. Alle gemeenten willen ruimte hebben voor hun lokale ondernemers. Voor sommige gemeenten is dat lastig, zegt bedrijfscontactfunctionaris Janet Janssen Dalen van Noord-Beveland. “In Kamperland op ’t Rip hebben we nog 1,2 hectare om uit te geven, maar op is op: daarna zijn er alleen nog een paar particuliere terreinen.” De afgelopen vijf jaar was dat geen probleem, maar nu de vraag weer aantrekt komt Noord-Beveland in het nauw. “Dat proberen we op te vangen binnen de regio. Dat is niet verkeerd, want we willen onze kernkwaliteiten niet te grabbel gooien. Onze speerpunten zijn toerisme, aquacultuur en agro-business. Je wilt niet je toeristische trekpleisters verpesten door er 10 hectare bedrijventerrein aan te plakken.”

Ook in Borsele is de bodem in zicht, vertelt Mariska van Nieuwenhuijzen: “In Heinkenszand hebben we nog 2,5 ha beschikbaar op de Noordzak. ’s Gravenpolder en Quistenburg in Borssele zitten vol. Verder zijn we in Heinkenszand het Noordland aan het revitaliseren, zodat het aantrekkelijk blijft voor ondernemers, maar dat levert geen extra ruimte op.” Van Nieuwenhuijzen hoopt dat ooit de Sloepoort bij Vlissingen-Oost wordt ontwikkeld. “Dat is zo’n 30 hectare bedrijventerrein dat deels op grondgebied van Borsele ligt. Zeeland Seaports zou er bedrijven vanuit de havens naar toe verplaatsen, die niet aan het water gebonden zijn. Daar loopt een procedure voor, maar het kan nog wel even duren voor dat beschikbaar komt.”

Bedrijventerrein de Poel aan de A58 en Deltaweg N256

Goes, Reimerswaal en Kapelle hebben meer speling. Piet van Dijke van Reimerswaal: “Op dit moment realiseren we twee uitbreidingen: De Poort bij Rilland en Olzendepolder bij Yerseke krijgen er beide in fases 9 hectare bij. In totaal hebben we voor beide terreinen zo’n 15 gegadigden, voornamelijk uit de eigen gemeente. Hiermee zit Reimerswaal ruim in z’n jasje, dat is prettig. Maar we moeten ook rekening houden met de plannen van de buren.”

Tegen Kapelle ligt de Smokkelhoek: goed voor 100 hectare, met ruimte voor 12 hectare uitbreiding. “Zo’n 4 hectare is op dit moment bouwrijp”, zegt Kees Uitterhoeve. “Kapelle is een relatief kleine speler. Hier komen geen Chinezen. Op de Smokkelhoek zitten een paar grote bedrijven, zoals Coroos en Seasun, maar die zijn ter plekke zo gegroeid.” Uitterhoeve verwacht niet dat grote bedrijven van buiten op de Smokkelhoek neerstrijken. “We zitten dus allemaal naar dezelfde bedrijven te kijken. Zolang iedereen open en eerlijk is, is dat prima. Dat is beter dan elkaar vliegen afvangen.”

Overleg en afstemming is dus gewenst, maar wel lastig: sommige gemeenten hebben niets in de aanbieding, andere te veel. En een enkele gemeente, zoals Goes, heeft een bijzondere aantrekkingskracht op bedrijven, vanwege de zichtlocaties langs de snelweg en de uitgebreide faciliteiten. “Op Poel 2 moeten we nog 10 hectare invullen. Daarna willen we aan de slag met Poel 5”, vertelt Van den Wijngaard. In totaal omvat Poel 1 tot en met 4 zo’n 125 hectare bedrijventerrein. Met Poel 5 komt er nog 23 hectare bij.

Alle vijf gemeenten zijn het er volgens Van den Wijngaard over eens dat Goes als centrumgemeente altijd bedrijfsgrond beschikbaar moet hebben. Uitterhoeve bevestigt dat: “De ontwikkeling van Poel 5 mag niet worden belemmerd omdat wij nog te veel vrij hebben. Want iedereen heeft belang bij een goede ontwikkeling van Goes: dat is de vestigingsplek bij uitstek.” Ook Piet van Dijke erkent dat: “De economische activiteiten daar leveren ook werkgelegenheid op bij ons. En Goes kan andere faciliteiten en allure bieden dan de kleinere gemeenten.”

artikel-9-foto-3Maar heb je als kleinere speler dan nog wat in te brengen? Van Nieuwenhuijzen: “Als gemeente Borsele hebben we niet veel in de aanbieding, maar we hebben wel belang bij een goede verdeling. Sommige bedrijven in ons buitengebied willen uitbreiden. Het probleem is dat er volgens de provincie al te veel grond beschikbaar is en daardoor kunnen wij nu niet meewerken aan uitbreiding van onze lokale bedrijven. Die gemeenten zouden hun voorraad moeten bevriezen of afboeken, maar dat kost geld. Zolang we daar geen oplossing voor vinden, zitten de bedrijven die willen uitbreiden klem.”

Van den Wijngaard beaamt dat: “Als een gemeente ooit een stuk grond als bedrijventerrein heeft aangemerkt, telt de provincie dat mee, ook al is er geen belangstelling voor en groeien er aardappelen. Dat belemmert de groei op een andere plek.”

Het is zaak dat de gemeenten er voor het eind van het jaar uitkomen en samen een plan voorleggen aan de provincie. Van Nieuwenhuizen: “Nu zal blijken hoe sterk de samenwerking tussen de gemeenten werkelijk is. We zijn het wel met elkaar eens dat we het moeten oplossen, maar de consequenties zijn heftig. Dat vergt nog wat discussie.”

TEKST LIESBET MALLEKOOTE  FOTOGRAFIE MARIJANA PAJOVIC

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *