©Anneke Veronica Photography

Samen houden we de haven draaiend

©Anneke Veronica Photography
©Anneke Veronica Photography

In het Zeeuwse havengebied zijn ongeveer 250 bedrijven gevestigd, die samen de motor zijn van de Zeeuwse economie. Want ze genereren bijna een vijfde van de werkgelegenheid in onze provincie. Als je de indirecte werkgelegenheid daarbij optelt, loopt dat op tot een kwart van de banen. Met drie van die bedrijven maken we nader kennis.

Ledverlichting
Zo verzorgt Propema Elektrotechniek uit Serooskerke (W) de openbare verlichting in de Zeeuwse havens. Dit bedrijf vervangt de bestaande verlichting op parkeerplaatsen of in de fabriekshallen door ledverlichting. Door die te gebruiken, kunnen bedrijven een hoop kosten besparen. Soms wel tot zeventig procent, zeker als het gaat om sterke vierhonderd watt-lampen. Om een perfect lichtcontrast te krijgen, wordt eerst een lichtplan gemaakt. Hiermee zie je in één oogopslag waar de verlichting komt te hangen en de hoeveelheid lux. Bovendien gaat met ledverlichting de kwaliteit van de verlichting omhoog: het lijkt meer op buitenlicht, waardoor het contrast anders is en je beter ziet. Medewerkers kunnen daardoor hun werk beter en dus veiliger uitvoeren.

Inspelen op flexibele vraag
Veilig kunnen werken is ook belangrijk voor de uitzendkrachten van DES Detach uit Middelburg. Lennard Kerkhove is daar commercieel manager. “We krijgen veel aanvragen voor hulp bij het laden en lossen van schepen en voor heftruckchauffeurs. Die vraag is al jaren stabiel. Het gaat eigenlijk altijd om ‘last minute’ verzoeken. Dan worden we op zondagavond gebeld dat er onverwacht toch nog een schip vol fruit aankomt. Wij zorgen vervolgens dat er maandagochtend vroeg een ploeg beschikbaar is om het werk uit te voeren. Dat lukt alleen als je geen negen-tot-vijfmentaliteit hebt.” Het uitzendbureau is nu vier jaar actief in de Zeeuwse havens en heeft tussen de tachtig en honderd uitzendkrachten aan het werk. “Als je wil kunnen voldoen aan de pieken in de haven, moet je behoorlijk flexibel zijn. Zoveel personeel organiseren in zo’n korte tijd krijgen we voor elkaar omdat we korte lijnen hebben. En goed benaderbaar zijn. Want zowel bij onze opdrachtgevers als onze uitzendkrachten is het menselijke aspect heel belangrijk.”

Complexe steigers bouwen
Bij HDV Steigerbouw uit Middelburg herkennen ze de flexibiliteit die nodig is om in de havens het werk te kunnen doen. “Het werk gaat altijd door”, vertelt Amasja Kruit, bedrijfsleider bij HDV. “Daarom verzorgen we vaak steigerconstructies die we overspannen met krimpfolie, zodat de lassers onder alle weersomstandigheden hun werk kunnen blijven doen. Zoals laatst bij metaalbedrijf Overlasko in Nieuwdorp. Op die manier kunnen opdrachten sneller afgerond worden en dat is voor iedereen winst. In de havens zijn de steigerconstructies vaak erg complex, bijvoorbeeld als we schilderwerkzaamheden uitvoeren aan de terminals van Ovet of die van Vopak. Dat lukt alleen als je vakbekwaam personeel hebt. Natuurlijk geldt dat voor de medewerkers die de steigers bouwen, maar ook voor onze mensen op kantoor. Zij moeten goed inschatten wat wel en wat niet mogelijk is.”

H.D.V. Steigerbouw B.V.
Klarinetweg 28
4337 RA  Middelburg
T 0118-466550
F 0118-475180
calculatie@hdvsteigerbouw.nl
www.hdvsteigerbouw.nl

Tekst: Marjolijn Bergmann
Fotografie: Anneke Vermue

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"97ad3eea36","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"15889","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */