Samenwerken aan innovatie en ontwikkeling

DOKDe aantrekkingskracht van Kenniswerf Zeeland en DOK41 wordt steeds groter. Dat is ook niet vreemd, vindt Marjolijn Sponselee van de Kenniswerf. “Want wat Kenniswerf met haar netwerk wil bereiken, komt bij DOK41 fysiek bij elkaar.”

Kenniswerf Zeeland is zowel een locatie in Vlissingen als een Zeeland-breed netwerk, ter bevordering van innovatie en samenwerking in de provincie. Mede door de aanwezigheid van HZ University of Applied Sciences en Scalda, is de Kenniswerf dé plek waar kennisintensieve bedrijven zich succesvol kunnen ontwikkelen. Op en rondom de Kenniswerf worden ondernemers gestimuleerd kennis en expertise uit te wisselen, om zo tot innovatieve oplossingen en producten te komen.

DOK41 is als broedplaats voor innovatieve en creatieve starters gevestigd op de Kenniswerf. “Passend bij de opzet van de Kenniswerf proberen wij innovatie te stimuleren”, vertelt Cindy Cats van DOK41. “De Kenniswerf stimuleert de samenwerking tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen, en DOK41 richt zich met name op startende innovatieve en creatieve ondernemers.” Omdat DOK41 op de Kenniswerf gevestigd is, is samenwerking tussen de projectleden van beide organisaties volgens Cats niet meer dan logisch.

Inmiddels heeft de samenwerking tussen beide organisaties al de nodige resultaten opgeleverd, zegt Marjolijn Sponselee. “DOK41 heeft in de afgelopen drie jaar 36 startende ondernemers verwelkomd. Daarnaast zijn er nog eens 15 bedrijven op de Kenniswerf bijgekomen in de afgelopen twee jaar. Deze aanwas vergroot de aantrekkingskracht van het gebied en de Kenniswerf wordt dan ook steeds beter gevonden. Het is nog steeds volop in ontwikkeling.”

Ondernemer Milko van Sighem van internetspecialist Elloro is een van de ondernemers met een werkplek op de Kenniswerf. Hij ziet duidelijke voordelen van de locatie: “De Kenniswerf betekent voor Elloro zeer korte lijnen en nauwe samenwerkingsverbanden met andere ondernemers en kennisinstellingen.”

Kenniswerklunch
Een van de activiteiten die vanuit Kenniswerf bij DOK41 wordt georganiseerd, is de wekelijkse Kenniswerklunch voor ondernemende Zeeuwen. “Elke dinsdag vanaf 12.00 uur is iedere ondernemer welkom om mee te eten. Een mooie gelegenheid om andere ondernemers te leren kennen, om kennis te delen, elkaar opdrachten te gunnen en elkaar verder te helpen.” De belangstelling voor de lunch is groot: inmiddels komen er gemiddeld 40 tot 50 mensen op af.

Organisaties zoals de Smart Services Boulevard (HZ), stichting ZIGZAG en Orionis Walcheren, zijn tijdens elke ondernemerslunch vertegenwoordigd. “Zo zijn ze gemakkelijk even aan te spreken. Ook organiseren we soms een activiteit rondom de lunch, waarbij een van onze partners in gesprek gaat met de ondernemers rondom specifieke thema’s.”

“De Kenniswerklunch is bedoeld voor ondernemers en ondernemende mensen uit heel Zeeland”, zegt Marjolijn Sponselee met nadruk. “Dus niet alleen voor de ondernemers die op de Kenniswerf gevestigd zijn. En het gaat ook niet alleen om samen een boterham eten. Na de lunch worden flexwerkplekken beschikbaar gesteld in DOK41, zodat mensen kunnen blijven doorpraten, samen vergaderen of wat werk kunnen afmaken. Het gaat erom elkaar te leren kennen en verder te helpen.”

Contacta
De samenwerking tussen de verschillende bedrijven en organisaties komt ook tot uitdrukking tijdens de Contacta in de Zeelandhallen in Goes. Onder de noemer Kenniswerf staan DOK41, Smart Services Boulevard, Orionis Walcheren en Stichting ZIGZAG in een gezamenlijke stand. “Op die manier willen we laten zien hoe wij samenwerken en wat wij voor ondernemers kunnen betekenen. Het is dit jaar de derde keer dat we een stand delen, en dat bevalt goed. De stand vertelt in de eerste plaats het verhaal van de Kenniswerf, over innovatie en de mogelijkheden die wij bieden. Daarnaast kunnen we voor specifieke vragen doorverwijzen naar een van de andere partijen.”

Zo kan stichting ZIGZAG ondernemers met vernieuwende ideeën ondersteunen met financiering. De Smart Services Boulevard, het onderzoeksbureau van de HZ, kan ondernemers helpen bij het ontwikkelen van nieuwe producten en het uitvoeren van onderzoek. “De afgelopen jaren zijn tien nieuwe innovatieve projecten opgestart tussen bedrijven en kennisinstellingen. Een mooi voorbeeld is het project Gesture/Voice Control van jachtenbouwer AMELS. Die wil een manier ontwikkelen om bijvoorbeeld gordijnen en verlichting op afstand te bedienen. Wij hebben partijen gezocht die daarbij konden helpen.”

Studenten van de HZ zetten in de projecten een onderzoek op en worden daarin begeleid door docent onderzoekers. Vanuit Kenniswerf en DOK41 worden bedrijven gezocht die het product daadwerkelijk kunnen ontwikkelen. “Voor startende ondernemers is zoiets een prachtige manier om meteen een grote klant binnen te halen. Studenten kunnen hun kennis in de praktijk brengen en een bedrijf hoeft niet zelf op onderzoek uit en kan samenwerken met lokale partners. Zo ontstaat een heel innovatief product. Matches maken, daar gaat het om.”

DOK41 en de Kenniswerf zijn tijdens de Contacta te vinden op het Walcherenplein, standnummer 315.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *