Samenwerken in de Delta

artikel-2-foto-1
Sabine Verburg

Agro-, aqua-, foodverwerkende- en handelsbedrijven werken nauw samen binnen de stichting FoodDelta Zeeland. Vanuit dit brede samenwerkingsverband worden projecten en initiatieven van ondernemers ontwikkeld, samen met de overheid, het onderwijs en onderzoeksinstellingen. De stichting beoogt een duurzaam en productief netwerk, dat leidt tot nieuwe foodbusiness met hoge toegevoegde waarde en groei voor de Zeeuwse economie.

FoodDelta Zeeland is de opvolger van twee eerdere initiatieven, te weten Foodport Zeeland en Lekker Regionaal Product. “Vanwege de intensieve samenwerking en de overlappende thema’s en doelstellingen was de fusie een logische stap. Alleen het streekkeurmerk ‘Zeker Zeeuws Streekproduct’ is vanwege de onafhankelijkheid ondergebracht in een andere stichting”, vertelt directeur Sabine Verburg.

Reststromen benutten
Vanuit FoodDelta Zeeland worden tal van projecten geïnitieerd die het foodcluster sterker maken. Een mooi voorbeeld is het project om reststromen beter te benutten. “Seafarm in Kamperland vist, verwerkt en exporteert mesheften. Nu blijkt dat in het ‘afval’ nog redelijk wat visvlees achterblijft. Binnen het project onderzoeken we nu of een diervoederproducent in Goes deze reststroom kan benutten. Ook onderzoeksinstituut Imares is hierbij betrokken. In dit project wordt ook onderzocht hoe restproducten uit de tomatenteelt benut kunnen worden. Een ander initiatief wordt opgestart voor het klasse 2 fruit.” De voorbeelden maken duidelijk dat FoodDelta Zeeland nadrukkelijk een netwerk is, waarbinnen tal van bedrijven en andere partijen actief zijn. “We ontsluiten voor ondernemers contacten met ondernemers in andere regio’s, maar ook naar kennisinstituten en onderwijs.”

Dutch Agri Food Week
Een belangrijk event voor FoodDelta Zeeland is de Dutch Agri Food Week, van 12 t/m 25 oktober. Hier staan voedsel, voedselinnovatie en voedselproductie centraal. “De foodsector levert in Zeeland een belangrijke bijdrage aan de economie. Samen vertegenwoordigen de bedrijven maar liefst 1,7 miljard euro productiewaarde, 800 miljoen euro toegevoegde waarde en 15% van de werkgelegenheid. In de Dutch Agri Food Week laten we zien hoe groot en veelzijdig de sector is. Neem bijvoorbeeld de ‘foodgebonden’ werkgelegenheid in Zeeland, van productie tot aan horeca. En we hebben ook aantrekkelijke opleidingsmogelijkheden en -niveaus; technisch, groen, foodproces en natuurlijk ons eigen Zeeuwse FoodLab.”

Cross-overs
Los van dit naderende event heeft FoodDelta Zeeland een aantal zaken hoog op de agenda staan. “We willen ons nog nadrukkelijker inzetten voor de positionering van de sector in en buiten Zeeland.  Daarnaast komt de nadruk te liggen op de innovatiekracht van de Zeeuwse bedrijven. Hieruit kan nieuwe business ontstaan die het foodcluster, en dus alle betrokken partijen, versterkt.

Doordat het netwerk na de fusie breder en groter is, krijgen we ook de kans om cross-overs te stimuleren tussen producerende en technische bedrijven. Door cross-overs te maken tussen de sectoren, denken wij dat technologische innovaties nog efficiënter kunnen worden ingezet in de andere sectoren.”

TEKST CAROLINE HOUMES  FOTOGRAFIE JAN DE CARPENTIER

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *