Schijnwerpers op het familiebedrijf

Het verbaasde top-ondernemer John Fentener van Vlissingen al geruime tijd: Onderwaardering voor de beste bedrijven van Nederland bij zowel de media als bij de overheid. Familiebedrijven staan voor meer dan 50% van het bruto nationaal product. In 2012 richtte hij de stichting Familie Onderneming op en vanaf 2013 reikt die jaarlijks de Familiebedrijven Award uit aan het beste familiebedrijf.

Fentener van Vlissingen: “Een familiebedrijf lijkt een gewoon bedrijf, maar qua karakter is het anders dan bijvoorbeeld een beursgenoteerd bedrijf. Het gaat om hun eigen geld. In tegenstelling tot een familiebedrijf zal een beursfonds geen investering doen die de eerste 2 jaar mogelijk verlies maakt. Een familiebedrijf doet dat wel als ze geloven in goede resultaten. Dat kunnen ze dragen en uitleggen aan de familie. Ik herinner nog bij de SHV. Iedere keer als wij een Makro begonnen, moesten we enorm investeren en was er de eerste jaren dus geen winst. Dan zou je kunnen stoppen, maar na het 3e jaar was er een mooie winst.”

Krampachtig
Het wordt steeds moeilijker om opvolgers binnen de familie te vinden. Fentener van Vlissingen: “Eigenlijk vind ik dat we daar iets te krampachtig over doen. Het criterium voor een familiebedrijf is dat de familie eigenaar is. Maar als er in de familie geen goede opvolger is dan kies je voor een externe. Veel familiebedrijven hebben dat al met succes gedaan. Ook beursgenoteerde familiebedrijven zoals Heineken en Sligro. De familie houdt meer dan genoeg invloed. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Als een kind iets anders wil: Prima. Je houdt het niet 30 jaar vol als je het niet leuk vindt.”

Hoewel Fentener van Vlissingen niet ging werken in ‘zijn’ familiebedrijf SHV, blijft hij een formidabele ambassadeur voor dit bedrijf. “Ik vond de financiële wereld interessant en wilde dat eerst uitproberen. Dat beviel zo goed dat ik niet meer terug ben gegaan, overigens zit de SHV nog steeds in mijn bloed. Bij mijn bedrijf nu, BCD Group, beginnen zo langzamerhand de kleinkinderen ook betrokken te raken.”

Landelijke verkiezing 2018
“Het accountants- en advieskantoor KPMG Nederland doet onze voorselectie”, vertelt Fentener van Vlissingen. “Zij onderzoeken bijna 600 bedrijven en kiezen daaruit de beste 10. Vervolgens worden uit deze 10 door de jury vier finalisten gekozen. Die jury bestaat uit echte ondernemers die kijken of die onderneming goed in elkaar zit. Wij gaan zelf naar die vier bedrijven toe en praten met de directie en de familie. De dag van de prijsuitreiking is er eigenlijk een met gemengde gevoelens; het zijn echt allemaal winnaars.”

Ondernemer John Fentener van Vlissingen voelt zicht onlosmakelijk verbonden met familiebedrijf SHV (onder meer energie, groothandels als de Makro en transport). Hij richtte echter zelf het reisconcern BCD Group op. Ook een familiebedrijf met wereldwijd zo’n 15.000 medewerkers. Totale omzet in 2016, inclusief partneromzet, 26,4 miljard dollar.

Tekst: Bert van Leerdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.