Senior op tablet en smartphone

7se15 07bVeel ouderen, zestig-plussers, proberen met de moed der wanhoop onder het computer-tijdperk uit te komen. Maar als ze iets bij de overheid moeten aanvragen, geld over moeten maken of met de trein mee willen, is er geen ontkomen meer aan.

‘De meest voorkomende reden van oudere ondernemers om op les te komen is pure frustratie’, vertelt Dennis Castel van Smartopweg.nl. ‘Ze zien de hele wereld zwijgend op zo’n ‘vrief-dieng’ met hun vingers en beseffen dat ze buitengesloten zijn. Lezen die geen kranten? En wat zitten ze toch te doen allemaal?’. Als ze er iemand naar vragen is het antwoord onbevredigend en doorspekt met allerlei onbekende termen.

Jurgen Wirts van Witwebdesighn uit Goes geeft ook cursussen: ‘Een hoop ouderen raakt geisoleerd tegenwoordig. Zeker als je op een dorp woont. Hoe communiceer je met het openbaar vervoer, de dokter, de overheid en vooral de bank? En telebankieren? Ze kijken wel uit: Iedere crimineel kan zó bij je centen!’ Allemaal vooroordelen, koudwater-vrees: ‘Meestal beginnen we simpel met dingen opzoeken, foto’s op Facebook, kijken op de account van hun kleinkinderen en dan gaat het snel. Ze gaan proberen. Zeker een tablet is super-makkelijk. ’

Dennis: ‘Aanvankelijk blijft er een weerstand bestaan. Vooral ook angst om iets fout te doen. Het is ook een compleet nieuwe wereld die ze binnentreden. Veel mensen hebben een prima werkende Nokia-telefoon, maar hoe krijgen ze daar emails-op? Een telefoon is toch een telefoon? Maar dat is niet zo: Daar moet je een smart-phone voor hebben! En zo krijgen wij en zij zelf, een beeld van de frustraties. Als je dan stap-voor-stap met hen op weg gaat krijgen ze in de gaten dat als je een beetje secuur werkt je volkomen veilig kunt bankieren op je telefoon, laptop of tablet.

Jurgen: ‘Ik ken ouderen die nog steeds meewerken in het bedrijf en via hun computer de voorraad en andere essentiele zaken betreffende het bedrijf monitoren en zo nodig corrigeren. Ze hoeven dan wat minder op de zaak te komen, de jonge generatie neemt het over, maar op de achtergrond hebben ze nog toegang tot alle informatie. Juist die senioren kijken met veel ervaring en rust naar bedrijfsstructuren en zijn vanuit die positie heel waardevol voor het bedrijf.

Zowel Jurgen als Dennis geven les aan overheidsinstellingen, bedrijven en particulieren. Soms is het specialistisch met heel speciale programma’s voor bepaalde vak-groepen en een andere keer zitten ze bij iemand thuis om alles vanaf het prille begin te leren. Dennis lachend: ‘Dan beginnen we met een potje pasjans. Maar in ‘no-time’ hebben ze een FaceBook account en sturen ze me een vriendschapsverzoek!’

Tekst: Bert van Leerdam
Fotografie: Bert van Leerdam

foto: Mevrouw Jannie Kruijs Voorberge (80+) werkt nog mee in de boekhouding van het bedrijf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.