SieTec: technische jongeren vasthouden in de regio

foto8Met de publieksprijs Emergo 2014 en een Gouden FD Gazelle 2014 op zak bewijst industrieel automatiseerder SieTec in Terneuzen dat het ook in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone mogelijk is om kennisintensieve bedrijven te vestigen. Dat vergt echter wel een serieuze, innovatieve kijk op de werving van hoogopgeleid technisch personeel.

De Zeeuws Arbeidsmarktmonitor van juni vorig jaar laat zien dat de perspectieven voor hoogopgeleide jongeren in de techniek bijzonder goed zijn. Ronald van der Weegen van SieTec twijfelt daar niet aan, maar hij plaatst daar tegenover de kanttekening dat de regio voor veel jongeren niet aantrekkelijk genoeg is. “Jongeren verleiden hier te komen werken, lukt eenvoudig niet. Naar mijn idee moet je al veel eerder een ‘zaadje planten’, bij voorkeur als de jongeren nog op de middelbare school zitten.”

Afstand verkleinen
SieTec zoekt met name HBO-technici op het gebied van elektronica, industriële automatisering of robotica. “We hebben goede contacten met het ROC Scalda en scholen voor voortgezet onderwijs in Terneuzen en Hulst. Een Havo-leerling met interesse in robots kan hier al eens een dagje meelopen. Zo doen leerlingen een goede indruk op en weten ze wat er hier in Zeeuws-Vlaanderen mogelijk is. Verder werken er hier op zaterdag enkele studenten, jongens van Avans en Scalda. In plaats van vakken vullen, kunnen ze hier wat technische opdrachten doen en alle werkauto’s vullen voor de komende week. Zo komen ze met het vak in aanraking en kunnen ze elkaar ook onderling motiveren en stimuleren.” Om een en ander goed te stroomlijnen heeft SieTec hiervoor een eigen leraar in dienst die deze contacten onderhoudt. “Gillie Maas werkt zowel bij Scalda als bij SieTec. Hij verkleint de afstand tussen opleiding en praktijk. Iets wat meer bedrijven zouden moeten doen.”

Samenwerking
Eric Riemens van Werk en Vakmanschap Zeeland in Terneuzen herkent het beeld dat Van der Weegen schetst. “Jongeren trekken weg en worden vaak al tijdens hun stage, vaak elders in Nederland, een bedrijf binnen geloodst. Veel bedrijven in Zeeuws-Vlaanderen grijpen dan naast dit talent. Ik ben van mening dat samenwerking hierin de oplossing is. Kijk naar het initiatief Rootzz Zeeuws-Vlaanderen. Rootzz bevordert de aantrekkelijkheid van de regio voor (oud-)studenten en wil hen laten inzien dat Zeeuws-Vlaanderen genoeg te bieden heeft op het gebied van werken, wonen en beleven. Ook onze eigen organisatie bewijst dat samenwerking loont. Wij vormen een coöperatieve vereniging en maken werk van technisch talent. Doordat wij bij veel technische bedrijven binnenkomen, ook met hooggekwalificeerde medewerkers, kennen wij de markt. Wij weten welke HBO’er op zijn plaats zit en wie er ambitie heeft om iets anders te doen. Op zo’n manier kunnen we de regio versterken, samen HBO’ers aantrekken en voorkomen dat ze vertrekken.”

Tekst: Caroline Houmes
Fotografie: Jan Bos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *