Slim digitaliseren: meer inzicht én grip

IT en data écht in je voordeel laten werken

Veel ondernemers hebben hun bedrijfsprocessen en administratie geautomatiseerd. Maar wordt die digitalisering wel optimaal benut? De experts van IT Advisory bij Baker Tilly in Goes kunnen je helpen je IT zó in te richten dat je meer grip krijgt op je organisatie.

Als huisadviseur van ondernemend Zeeland spreken de adviseurs en auditors van Baker Tilly veel bedrijven. “We zien dat ondernemers automatisering inzetten voor hun bedrijfsvoering, maar dat kan nog stukken beter”, vertelt Rob Havermans, Director IT Advisory bij Baker Tilly. “Een is computer geen wondermiddel: je moet de software goed inrichten om echt efficiency op te leveren. Ook worden veel functies van softwarepakketten vaak niet gebruikt. Dat is zonde. Daarnaast explodeert de hoeveelheid gegevens. Hoe filter je de zinvolle data eruit? En zijn die cijfers wel betrouwbaar?”

Software voor je laten werken
Bij Baker Tilly werken bijna veertig specialisten op het gebied van IT-audit en -advies. Frederik Boot is Senior Consultant IT Advisory in Goes. Hij vult aan: “Veel ondernemers doen nog altijd allerlei controles handmatig. Dan lopen ze letterlijk langs de schappen om dingen af te vinken. Terwijl je een hoop tijd kunt besparen als je zeker weet dat alle gegevens in het systeem kloppen. Wij kunnen een audit doen waarbij we beoordelen of software goed is ingericht. Ook is er snel winst te behalen als je je bedrijfssoftware auditproof maakt, waardoor het gesprek met je controlerend accountant gemakkelijker verloopt.”

Data slim gebruiken
Het beter benutten van de data uit je software levert nog meer voordelen op. Rob: “Als je weet dat je cijfers betrouwbaar zijn, heb je meer grip op je organisatie. Dat maakt je flexibeler: je kun problemen vóór zijn en betere beslissingen nemen. Zo kun je je concurrenten voor blijven en succesvoller ondernemen. Laatst spraken we een ondernemer met tien winkels in het land. Hij gebruikte vroeger zijn cijfers alleen om te sturen op kosten en baten. Nu zet hij de data uit zijn kassasysteem in om inzicht te krijgen in zijn klanten: wie komen er in de zaak, wat besteden ze, waar wonen ze? Op die manier kan hij gerichte aanbiedingen doen, zijn klanten aan zich binden en meer omzet genereren. Wij helpen klanten om de data uit de verschillende systemen te ontsluiten en maximaal te benutten: niet alleen technisch, maar indien nodig ook met een stuk bedrijfseconomisch advies.”

Blijf erin investeren
Volgens Frederik is het belangrijk dat ondernemers ‘bijblijven’ als het gaat om automatisering. “De ontwikkelingen gaan heel snel. Als je software laat verouderen wordt het een vertragende factor of kan het innovatie in de weg staan. We zien bij Baker Tilly dat de meer succesvolle ondernemers daar continu mee bezig zijn, dingen uitproberen en er budget voor vrijmaken. Zo blijft je onderneming zich ontwikkelen en zet je meer stappen dan de concurrent. Je houdt menskracht en tijd over voor innovatieve ideeën en groei.”

Veilig en betrouwbaar
Een ander aandachtspunt bij automatisering is beveiliging. “Hoe afhankelijker je bedrijf is van software, hoe gevoeliger je wordt voor cyberaanvallen”, legt Rob uit. “Beveiliging is een continu proces; zelfs als de IT is uitbesteed. Je moet altijd actief vinger aan de pols houden om geen ongewenste risico’s te lopen. Die verantwoordelijkheid ligt echt bij jezelf. Wij kunnen er voor zorgen dat de beveiliging goed wordt ingericht en onderhouden. Of je leveranciersmanagement vormgeven en de kwaliteit van de leverancier beoordelen. Zo weet je zeker dat je met een goede partij zakendoet. Want als je grip hebt op je automatisering en kunt sturen op de data uit je systeem, dan kan dat echt winst opleveren.”

Streamer:
“Wij helpen klanten om de data te ontsluiten en maximaal te benutten.”

Baker Tilly
IT Advisory
Stationspark 8
4462 DZ Goes

Redactie: Marjolijn Bergmann
Fotografie: Jan de Carpentier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.