Slim vitaliteitsbeleid is lonend

Koesterfoto 2Trainen met een duidelijk doel voor ogen. Met aandacht voor voeding, voor elkaar en met een professionele coach aan je zijde. De Koesterchallenge, het grensverleggende bewegingsinitiatief van de Stichting Koesterpas en Bodyline healthcenter, bewijst dat sporten en bewegen op deze manier niet alleen leuk is, maar bijdraagt aan een duurzame gedragsverandering.

Dat vitale werknemers minder vaak ziek zijn, productiever zijn, sneller van ziekte herstellen en minder ongevallen veroorzaken, is nauwelijks nog een punt van discussie. Om die reden introduceren steeds meer organisaties een eigen vitaliteitsbeleid. “In de praktijk betekent dit dat een bedrijfsarts constateert dat iemand te zwaar is of niet lekker in zijn vel zit. Die medewerker krijgt een sportabonnement en komt op een regime van sporten en minder eten. Te vaak zien we deze mensen afhaken. Sporten wordt een straf en bij iedere calorie die ze moeten laten staan, stroomt het water ze in de mond. Word je daar gelukkig van? Nee. De kans dat dit tot een blijvende gedragsverandering leidt is dus vrijwel nihil.”

Integrale aanpak
Aan het woord zijn Pim Lexmond, directeur van het toonaangevende Bodyline healthcenter en John Smael, bestuurslid van de stichting Koesterpas. Met de Koesterchallenge bewijzen zij dat een andere aanpak, integraal en in groepsverband, wél effect sorteert. Met resultaten die mensen op voorhand zelf nauwelijks voor mogelijk hielden. “Het geheim van de Koesterchallenge”, legt Pim uit, “is het doel dat in de toekomst ligt. Dat kan zijn de beklimming van de Alpe d’Huez of een fietstocht of wandeling in het Duitse Sauerland. Negen of tien maanden werken mensen hier gezamenlijk naartoe. In groepen, met een coach en met begeleiding op het gebied van voeding en een gezonde leefstijl. Op het einde van dat traject gaan ze een aantal dagen die ene, ultieme uitdaging aan. Wat dat met mensen doet, is echt ongelooflijk. Emoties, trots, verdriet, plezier; alles komt aan de finish samen. Mensen zijn zich definitief bewust van hun kracht en hun vermogen om zelf te veranderen.”

Successen
John beaamt dit. De vele voorbeelden die hij noemt, spreken boekdelen. Over werknemers die nauwelijks nog vooruit te branden waren, ex-kanker- of hartpatiënten die het vertrouwen in hun eigen lichaam verloren waren, eenzame mensen die opbloeiden in een groep, werknemers die waren afgekeurd en nu weer aan de slag zijn. “Natuurlijk, sommigen van hen kwamen sceptisch binnen. Keken met argusogen naar de groepsgerichte aanpak en protesteerden bij het idee een aantal snipperdagen te moeten opnemen voor het slotweekend in het buitenland. Het mooie is dat we ze gaandeweg zien veranderen. Ze worden sterker en genieten daadwerkelijk van de sport en hun prestaties.”

Zeeland breed
De Koesterchallenge bestaat inmiddels drie jaar. De introductie vond in eerste instantie plaats bij bedrijven die aangesloten waren bij de stichting Koesterpas, een initiatief van Zorgsaam Zeeuws-Vlaanderen. Veel deelnemers melden zich rechtstreeks aan, soms alleen, soms met vriend(inne)en of collega’s. Dit jaar telt de organisatie ruim 320 deelnemers. Een aantal werkgevers heeft interesse getoond om komend jaar een deel voor hun medewerkers te vergoeden en zelfs zorgverzekeraars zijn geïnteresseerd in dit vitaliteitsprogramma. Na de aanvankelijke start in Zeeuws-Vlaanderen is de Koesterchallenge nu klaar voor een uitrol over heel Zeeland. Om die reden zijn er ook locaties op Zuid-Beveland en Walcheren waar mensen kunnen deelnemen aan één van de vier zorgvuldig samengestelde programma’s. Een mooi moment voor Zeeuwse werkgevers om in te stappen. Zij hebben bij arbeidsongeschiktheid een loonbetalingsverplichting van 2 jaar. De kosten die hiermee gepaard gaan zijn enorm. Investeren in preventie kan op deze manier snel zijn vruchten afwerpen.

Beweegbus
In het verlengde van de Koesterchallenge hebben Bodyline healthcenter en Zorgsaam een ander, uniek concept ontwikkeld; de Beweegbus, ofwel de Mobiele Bootcamp voor teams en groepen. Deze mobiele sportschool kan worden gehuurd door bedrijven, verenigingen en groepen. De bus zit vol met materialen voor een stevige work-out. En natuurlijk zorgen de meegereisde instructeurs voor een perfecte begeleiding. Ook hiermee bewijst de Koesterchallenge dat sporten leuk en gezond! “Een prachtig voorbeeld is de bootcamp bij Curamus in Hulst. Leidinggevenden werden tijdens een vergadering onverwachts ‘getrakteerd’ op onze bootcamp. We hebben alle tegenwerpingen gehoord om niet te sporten, vermeende blessures, naaldhakken of een plotseling opkomende hoofdpijn, maar uiteindelijk hebben we iedereen meegekregen.”

Meer weten over de Koesterchallenge?
Kijk op www.koesterchallenge.nl

Tekst: Caroline Houmes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *