Slimme visie kan leegstand voorkomen

foto7Kantoorpanden die jarenlang leegstaan of zelfs nooit een huurder hebben gezien, vele duizenden vierkante meters waar niets mee gebeurt: wat doe je ermee? Huurprijzen verlagen, wachten op betere tijden, of een andere bestemming zoeken? “Zowel huurders als verhuurders moeten flexibeler naar hun vastgoed kijken”, zegt Carla Minderhoud van Vastgoed en Visie. Want wie goed kijkt, ziet ontzettend veel mogelijkheden.

Bedrijven die te ruim in hun huisvesting komen te zitten, wachten vaak te lang om actie te ondernemen, merkt Minderhoud. “Eigenlijk zou een ondernemer om de vijf jaar moeten nadenken over de vraag of de huisvesting nog past bij het bedrijf. Veel ondernemers denken wel flexibel over hun personeel maar niet over hun huisvesting. Bedrijven krimpen in, maar hun gebouwen niet.”

Wanneer een pand in eigendom van de onderneming is, kan het een optie zijn om een deel te verhuren. Bij een huurpand is het noodzakelijk te overleggen met de verhuurder: mag je onderverhuren, kun je een deel van je ruimte afstoten? “Het is nog vrij ongebruikelijk, maar het zou verstandig zijn om hier wat flexibiliteit in te bouwen.” Niet alleen de huurder heeft daar baat bij, zegt Minderhoud. “Een verhuurder heeft er niets aan als zijn huurders vertrekken. Er is al zoveel leegstand.”

Nieuwe bestemming
Eigenaren van bedrijfs-onroerend goed kunnen veel meer doen om hun panden in gebruik te houden. Vaak zijn ze nog te afwachtend, ziet Minderhoud. “Als het erg lang duurt om een huurder te vinden, passen ze soms de huurprijs aan, maar dat is meestal niet het antwoord.” De kwaliteit van het pand is minstens zo belangrijk: de locatie, parkeergelegenheid, bereikbaarheid en vooral flexibiliteit. Kun je alleen een heel pand huren, of ook een klein stukje? Is het mogelijk het pand te verdelen in ruimtes voor meerdere bedrijven, of kan het een heel andere bestemming krijgen?

Als goed voorbeeld van een nieuwe bestemming voor een bestaand pand, noemt Minderhoud het voormalige postkantoor aan de Lange Noordstraat in Middelburg. “De nieuwe eigenaar, Hartman uit Den Haag, heeft het pand opgedeeld in kleine ruimtes voor starters en mensen die soms maar een paar dagdelen kantoorruimte nodig hebben. Er zijn voorzieningen waar iedereen gebruik van kan maken, zoals vergaderruimtes, een koffiehoek, receptie en een internetverbinding. Een slimme manier om een oud pand een nieuwe bestemming te geven.”

Een ander voorbeeld is Dok41 op de Kenniswerf in Vlissingen. “In het voormalige PZEM-gebouw vind je nu jonge, innovatieve ondernemers die een aantal vierkante meters werkruimte huren, elkaar ontmoeten en inspireren. Dat is destijds heel goed gezien: een afgeschreven gebouw is omgetoverd in moderne flexibele werkruimtes met voorzieningen en parkeergelegenheid, het is goed bereikbaar en inspirerend.”

Lokale markt
Een dergelijke transformatie vraagt een forse investering, maar vooral een visie, vindt Minderhoud. “Lange leegstand betekent meestal waardedaling, dus een grote investering wordt dan wel aantrekkelijker. Dit soort investeringen geeft blijk van maatschappelijke betrokkenheid. Dit doe je niet voor het snelle geld maar voor de lange termijn. Vaak hebben deze investeerders ook een lokale betrokkenheid, of, zoals in het geval van Hartman, de wens om monumentale panden een zinvolle bestemming en daarmee een tweede leven te geven.”

Om een leegstaand pand een goede bestemming te geven, is het van belang goed te luisteren naar de lokale markt: waar is behoefte aan? Een monumentaal pand of een fraai staaltje industrieel erfgoed is niet noodzakelijk: het kan ook met een eenvoudig kantoorpand. Minderhoud: “In de Koestraat in Middelburg is het oude pand van Rijkswaterstaat opgedeeld kamers voor studentenhuisvesting. Het was als kantoor niet te verhuren, is verkocht aan woningcorporatie Woongoed, die er studentenkamers van heeft gemaakt.”

Een vergelijkbaar voorbeeld is het voormalige Landbouwcentrum aan de Westsingel in Goes. Ooit neergezet door de Rijksgebouwendienst voor rijksambtenaren, daarna de werkplek voor medewerkers van de gemeente Goes. Toen die verhuisden naar de nieuwbouw, kwam het pand leeg. Woningcorporatie RWS uit Goes kocht het aan en verbouwde het tot 27 seniorenwoningen.

Markant gebouw
Maarten Sas, directeur van RWS: “Op dat moment hadden wij in Goes-West eigenlijk geen geschikte woningen voor ouderen. Het Landbouwcentrum lag precies op de goede plek: dichtbij de binnenstad en alle voorzieningen.” RWS besloot na een haalbaarheidsstudie het gebouw aan te passen voor bewoning, niet om het te slopen en iets nieuws neer te zetten. “Het is een markant gebouw met karakter. Dat wilden we graag behouden. Bovendien: als we een nieuw plan voor hoogbouw hadden ingediend, was de omgeving waarschijnlijk gaan protesteren.”

Een kantoorgebouw omvormen tot woningen valt overigens niet mee, vindt Sas. “Nou heeft het Landbouwcentrum een goede structuur. We konden de middengang verplaatsen naar de galerij, waardoor mooie ruimtes ontstonden. Maar dat lukt niet altijd. En het is duurder dan nieuwbouw. Maar er is een bijzonder gebouw gespaard gebleven en het voegt iets toe aan ons bestaande aanbod.”

RWS onderzoekt vaker de mogelijkheid om bestaande gebouwen een nieuwe bestemming te geven. “We laten altijd taxeren wat het gebouw waard is als het klaar is. Als woningcorporatie willen we niet meer investeren dan de marktwaarde. Aan de andere kant: voor het Landbouwcentrum was veel belangstelling. Als we die appartementen in de verkoop hadden gedaan, waren we ze zo kwijt geweest.”

De herbestemming van het Landbouwcentrum is geslaagd, vindt Sas. “Met alleen nieuwbouw hadden we het gewenste aantal seniorenwoningen in die wijk niet gehaald. Daarbij speelt het stadsbelang ook mee: wij werken graag verantwoord mee aan het overeind houden van beeldbepalende gebouwen. Al met al was het de moeite waard.”

Tekst: Liesbet Mallekoote

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"e319d2654b","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"10982","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */