Sloe Centrale B.V. investeert fors in de toekomst – Klein bedrijf met grote prestaties

De Sloecentrale in Vlissingen-Oost kijkt met vertrouwen naar de toekomst. “Binnenkort doen we een grote onderhoudsinvestering waarmee de centrale weer zo goed als nieuw is. Daarnaast zoeken we de samenwerking met bedrijven om ons heen.”

De Sloecentrale is een gasgestookte energiecentrale die zeer flexibel kan worden ingezet. De twee eenheden hebben samen een maximale opwekcapaciteit van 870 MegaWatt: genoeg om 2 miljoen huishoudens van energie te voorzien. “De energiemarkt verandert bijna per minuut en wij kunnen daar snel op inspelen. Indien nodig kunnen we binnen dertig minuten op vol vermogen draaien”, vertelt CEO Régis Chancel. De gascentrale is daarmee een perfecte aanvulling wanneer alternatieve energiebronnen zoals wind en zon tijdelijk minder leveren. “Men vraagt, wij draaien”, vult CFO Kees Laban aan.

Chancel noemt de centrale ‘een klein bedrijf met grote prestaties’. “We spelen een belangrijke rol op de energiemarkt, met in totaal 5 procent van de Nederlandse stroomlevering.” De Sloecentrale is volgens Chancel de goedkoopste gecombineerde gas- en stoomcentrale in Nederland en levert goede milieuprestaties: “Omdat we onszelf uitdagen, met goede techniek en betrokken personeel.” Met een rendement van meer dan 58 procent behoort de centrale tot de top van de wereld. Daarnaast is de Sloecentrale veel efficiënter dan kolencentrales of oude gascentrales. “Bij de verbranding komt zo’n 50 procent minder CO2 en ruim 40 procent minder stikstofoxide vrij.” De centrale is volgens de laatste eisen ISO- en OHSAS-gecertificeerd op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu.

De Sloecentrale is gezamenlijk eigendom van de Franse energiemaatschappij EDF en de Zeeuwse PZEM en telt een kleine vijftig medewerkers. “Enthousiaste mensen die graag meedenken over de toekomst”, vertelt Chancel. “Bijvoorbeeld over de aanleg van een zonnepark op het dak van de centrale, voor ons eigen energiegebruik.” Laban vult aan: “Of over manieren om die energie op te slaan en te gebruiken voor het opladen van elektrische auto’s, eventueel ook voor andere bedrijven in de haven.”

Al met al kijkt Chancel met vertrouwen naar de toekomst. “De energiemarkt lijkt weer wat aan te trekken, nadat het er lange tijd slecht uitzag. Verder zijn we voor een groot deel afhankelijk van de politiek. Als die kolencentrales wil sluiten of de prijs van CO2- uitstoot verhoogt, is dat voor ons gunstig. Aan de andere kant zal de vraag naar gas dan toenemen, dus daar moeten we ook rekening mee houden.”

Voor de nabije toekomst staat bij de Sloecentrale een grote onderhoudsbeurt op het programma. “Van mei tot juli gaat de centrale dicht en worden alle onderdelen nagelopen, schoongemaakt en waar nodig vervangen. Eind juli starten we dan weer op met een nagenoeg nieuwe fabriek. Met een bedrag van 40 miljoen euro is dat een grote investering in de toekomst.”

Sloe Centrale B.V.
Albaniëweg 10
4389PR Ritthem
I. www.sloecentrale.nl

 

Tekst: Liesbet Mallekoote

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.