Sportieve coöperatie ROC’s Zeeland en West-Brabant

Op 9 december werden in het NAC-stadion in Breda de nieuwe afspraken tussen ROC West-Brabant en ROC Zeeland beklonken. De coöperatie tussen beide mbo-instellingen betekent een nog ambitieuzere samenwerking, allereerst op het gebied van sportopleidingen.

Op 9 december zette Hennie van Meerkerk als bestuursvoorzitter van ROC Zeeland haar handtekening onder de nieuwe samenwerkingsafspraken naast die van Rob Franken van ROC West-Brabant. De coöperatie, al opgericht op 29 september 2011, werd daarmee zichtbaar gemaakt. Van Meerkerk: “Deze coöperatie is een groeimodel, die eerst en vooral zich helemaal richt op een ‘centre of excellence’ op het gebied van sport en bewegen. Daarna kunnen we ons op andere terreinen richten. Die ruimte biedt de overeenkomst namelijk. Allereerst dus sport en bewegen in Zeeland en West-Brabant. Door elkaar te versterken wordt het mogelijk om in Breda, Terneuzen en Goes de eerste twee leerjaren van een breed georiënteerde sport/bewegen-opleiding aan te bieden. Dat is dus lekker dicht bij huis voor de meestal zestien- en zeventienjarige studenten. De vervolgjaren, die van het specialisme, kunnen dan in Goes en een deel in Breda worden gevolgd. Op die manier kun je veel meer kwaliteit en studierichtingen aanbieden dan wanneer de twee regio’s dit apart zouden doen. Eén plus één is hier niet twee, maar drie.”

Uitvoerend directeur van de coöperatie wordt Carin Biesterbosch, de huidige directeur van het CIOS Goes-Breda. Het bestuur staat onder leiding van Rob Franken, die een voorbeeld noemt van intensieve samenwerking zonder de eigen zelfstandigheid te verliezen: “Wij hebben het Johan Cruyff College in Roosendaal, dat vooral gericht is op sportmarketing en waar met name aanstaande topsporters een vak leren. Deze opleiding kan wijzer worden van de CIOS-inbreng, maar andersom ook, of je nu fysiek gaat samenwerken of als netwerk. Het Johan Cruyff College start in samenwerking met het CIOS komend leerjaar een nieuwe niveau 4-opleiding: sport en bewegen voor de topsporter. Kortom, we willen onze gezamenlijke speerpunten met elkaar verbinden onder het ene spreekwoordelijke dak van een ‘centre of excellence’. Dat sluit bovendien ook prima aan bij het gloednieuwe West-Brabantse initiatief om te komen tot de Stichting Topsportcentrum Delta, dat onderwijs- en sporttalent wil verenigen en naar grotere hoogten wil brengen. Daarbij gaat het om acht sporten en het begrip ‘Delta’ in de voorlopige naam wordt zo breed mogelijk geïnterpreteerd: liefst inclusief Rotterdam en Antwerpen. Ik moet in dit verband ook denken aan het Brabantplan 2028 waarin onze regio nadrukkelijk mee wil werken aan de realisatie van Nederland als topsportland. En topsport is een grote katalysator van breedtesport. Het zijn allemaal puzzelstukjes die uitstekend in elkaar zullen blijken te passen.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *