Start regionale waterstofrotonde levert forse besparing energie en CO2

Eerste succesvolle industriesamenwerking voor groene groei binnen Smart Delta Resources platform
Yara Sluiskil
Yara Sluiskil

Dow Benelux, Yara en ICL-IP gaan een samenwerking aan waarbij waterstof voor industriële toepassing wordt uitgewisseld via het landelijk gastransportnetwerk van Gasunie Transport Services. Met het ondertekenen van een Green Deal vandaag ondersteunt minister Kamp van Economische zaken de realisatie van de regionale waterstofuitwisseling via gastransportleidingen als belangrijke stap in de versterking van het industrie-cluster. De Provincie Zeeland draagt maximaal 200.000 Euro bij aan een studie naar de tweede fase van de waterstofsymbiose. Met deze deal boeken betrokken Zeeuws-Vlaamse bedrijven energiewinst en een forse CO2 besparing. In potentie gaat het om een besparing tussen 20.000 en 40.000 ton CO2,, vergelijkbaar met de warmtevraag van 10.000 tot 20.000 inwoners. Het project is bovendien een eerste succes voor de industriële samenwerking in het Smart Delta Resources platform (SDR).

Win-wins voor groene groei in de regio
De Green Deal tussen de Rijksoverheid en zeven betrokken partijen, opent de weg naar realisatie van een eerste business case door het SDR met duidelijke win-wins:

  • Een hoogwaardiger toepassing van de waterstof die vrijkomt uit de kraakinstallaties van Dow. Deze wordt ingezet als grondstof voor hoogwaardige producten van Yara en ICL-IP.
  • Een daling in het energieverbruik. In eerste instantie met 0,15 PJ per jaar, wat overeen komt met het gasverbruik van circa 3.000 huishoudens. In een volgende fase nemen de besparingen verder toe.
  • Het ondergrondse transport via het gasnetwerk zorgt voor een duurzaam, efficiënt en veilig vervoer van waterstof.
  • Het transport van waterstof over de weg naar ICL-IP wordt met 70% tot 80% teruggedrongen, waarmee de externe veiligheid verbetert.
  • Een CO2 besparing die met de realisatie van het gehele project tussen de 20.000 en 40.000 ton bedraagt: vergelijkbaar met de warmtevraag van 10.000 tot 20.000 inwoners.

“De echte meerwaarde van deze industriële samenwerking is dat dit het vliegwiel naar duurzame groei van de industrie in de regio op gang brengt”, zei Anton van Beek, President van Dow Benelux. “Hiermee zetten we een belangrijke stap in het gezamenlijk realiseren van een nieuwe toekomst voor de industrie”.

Het platform Smart Delta Resources (SDR) is een initiatief van elf energie- en grondstof intensieve industriële bedrijven in de Delta regio. Met ondersteuning van de Provincie Zeeland, Zeeland Seaports en Economische Impuls Zeeland bouwt het platform aan concrete business cases.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"52abca6ca3","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"13654","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */