Starten vanuit een uitkering

rechtsvormEen bedrijf starten kan op veel manieren: tijdens je studie, naast je vaste baan of vanuit een uitkering. Het UWV kan je daarbij helpen, met een cursus, een tijdelijke aanvulling op je inkomen en met verzekeringen.

Wanneer je een bedrijf begint vanuit een WW-uitkering, kun je via het UWV profiteren van een startperiode. Gedurende een half jaar houd je een gedeeltelijke uitkering en hoef je niet te solliciteren. Die tijd kun je gebruiken om je bedrijf in te richten en opdrachten binnen te halen. Voorwaarde is dat je een ondernemersplan inlevert bij het UWV en goedkeuring krijgt om te beginnen. Daarnaast moet je de cursus ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ volgen. Heb je na de startperiode nog niet genoeg inkomsten uit je bedrijf, dan kun je een aanvullende uitkering krijgen, in ruil voor een beperkte sollicitatieplicht.

Je kunt ook gaan ondernemen terwijl je arbeidsongeschikt bent. Ook dan kan het UWV helpen. Zo kun je een training volgen en financiële ondersteuning aanvragen, zoals een starters- of een voorbereidingskrediet. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Voor een starterskrediet moet je minimaal een jaar arbeidsongeschikt zijn en geen andere mogelijkheid hebben om aan geld te komen. Het werk dat je wilt gaan doen, past bij je ervaring en mogelijkheden en je moet het krediet binnen tien jaar terugbetalen.

Met een voorbereidingskrediet kun je de kosten om je bedrijf te starten declareren. Daarnaast is het mogelijk een vergoeding te krijgen voor hulpmiddelen, begeleiding en vervoer. Als je bedrijf minder oplevert dan zou kunnen, kun je in het geval van een WAO- of WAZ-uitkering maximaal vier jaar een aanvulling op je inkomsten krijgen.

Tot slot kun je je bij het UWV verzekeren tegen verlies van inkomen, bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. De verzekering van het UWV kent geen medische keuring en je kunt hem ook afsluiten wanneer je geen UWV-uitkering had voordat je een bedrijf begon. Ondernemers die zwanger zijn, kunnen gebruikmaken van de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ). Ben je niet verzekerd tegen ziekte, dan krijg je minimaal 16 weken een uitkering die maximaal gelijk is aan het minimumloon. Op de UWV-website staan de voorwaarden om van deze verzekeringen gebruik te maken.

Tip Peter Kramer NHI opleidingen
Vanaf 1 augustus Studiekostenvergoeding UWV
Per 1 augustus komt iedere werkzoekende, en dus ook iedere starter, in aanmerking voor een studiekosten vergoeding van het UWV: 2500 euro, inklusief btw.

Peter Kramer van DINS Safety Training en NHI Opleidingen uit Terneuzen: “Tot voor kort konden alleen 50+ werkzoekenden een beroep doen op deze vergoeding, die geldt nu dus ook voor allemaal. De aanvraag moet worden gedaan op het moment dat je nog geen werk (of bedrijf) hebt.”

In principe komt iedere opleiding die je zelf noodzakelijk vindt voor je welslagen op de arbeidsmarkt voor deze regeling in aanmerking. Bijvoorbeeld logistieke opleidingen, allerlei certificaten, boekhouden, rijbewijs en ga zo maar door. “Wij, als opleidingsinstituut mogen het niet aanvragen, dat moet de starter en/of werkzoekende zelf doen”.

Peter: “Natuurlijk zijn wij ook blij met deze subsidie van het UWV en omdat ons opleidingsinstituut vrijgesteld is van btw kun je bij ons voor dat geld nog een aantal extra cursus-uren mee pikken!”

DINS Safety Training, NHI Opleidingen
Industrieweg 18a, 4538 AH Terneuzen
0115 630188

Tekst: Liesbet Mallekoote

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"e319d2654b","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"15056","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */