Straat meubilair: wat is het en wat is het nut ervan?

Straat meubilair: je let er niet zo vaak op, maar toch is het haast niet weg te denken uit de maatschappij. Het zorgt voor veiligheid en sfeer in onze openbare ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan een park met bankjes en prullenbakken. Een stuk minder gezellig zonder dat straatmeubilair, toch?

Straat meubilair
Het maakt niet uit voor wie, straat meubilair is voor iedereen in onze maatschappij van groot belang. Het zorgt niet alleen voor veiligheid en sfeer, maar ook voor plezier. Zo kun je je een weg zonder wegaanduiding, verkeersborden en straatverlichting vast niet voorstellen, net als een park zonder bankjes en prullenbakken en dat speeltuintje aan de overkant van de straat. Gelukkig is straat meubilair in ons land onmiskenbaar, en wordt dat allemaal goed geregeld door gemeenten, provincies en rijkswaterstaat.

Soorten straat meubilair
Het ontwerpen van straat meubilair is niet makkelijk. Het moet niet alleen aan heel wat eisen voldoen, het moet er ook nog eens mooi uitzien. Want het wordt natuurlijk wel in de openbare ruimte geplaatst. Dat maakt het ontwerpen van straat meubilair iets heel anders dan het ontwerpen van bijvoorbeeld een zitbank voor in de woonkamer. Voor straat meubilair moet er een juiste balans zijn tussen functionaliteit en stijl, en daarnaast moet rekening worden gehouden met duurzaamheid. Daar je je zitbank in de woonkamer misschien zo nu en dan vervangt, is dat met een bankje in het park niet zo gauw het geval.

Mooi straat meubilair
De laatste jaren is het straat meubilair in Nederland heel wat veranderd. Waar vroeger vooral rekening werd gehouden met de functionaliteit, wordt tegenwoordig ook veel meer gekeken naar de uitstraling van het straat meubilair. Het moet namelijk niet alleen functioneel, maar ook stijlvol zijn om zo mensen te motiveren om naar buiten te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *