Student Aquatische Ecotechnologie wint HZ-Stern

Appel in waterRutger Blok heeft de prijs voor de beste afstudeerscriptie van 2014-2015 gewonnen. De HZ Stern werd door Thomas Colette, juryvoorzitter van de HZ Stern, uitgereikt aan de student Aquatische Ecotechnologie. Hij won het bronzen beeld en de bijbehorende cheque van € 1000,- voor zijn scriptie ‘Effecten van gezuiverd transport
water op hard fruit. Toegepast onderzoek op het gebied van voedselveiligheid, houdbaarheid en kwaliteit door reductie van onder meer (schadelijke) micro-organismen’. Dit onderzoek werd door een onafhankelijke jury als beste beoordeeld van het studiejaar 2014-2015.

Andere genomineerden
Naast Rutger maakten Cindy van der Walle (Pabo), Alexander Bol (Engineering), Marty van der Sluis (Energie- en Procestechnologie), Eline Bras (Pabo) en Klara Ščupáková (Chemie) kans op de prijs. Deze afgestudeerden ontvingen een cheque van € 500,-.

Juryrapport
De jury is onder de indruk van de uitgebreide statistische analyses die Rutger heeft uitgevoerd op alle meetresultaten. Ook vindt zij de structuur van en het taalgebruik in zijn scriptie zeer goed. Daarnaast vindt de jury het heel positief dat de resultaten meteen in de praktijk toepasbaar zijn.

Fruit blijft langer houdbaar
Rutger liep zijn afstudeerstage bij VAM WaterTech. Dit bedrijf heeft over de hele wereld waterzuiveringsinstallaties, onder andere in de fruitsector. Hard fruit, zoals appels, wordt in water vervoerd. Het fruit drijft en botst daardoor minder tegen elkaar. Zo raakt het niet of minder beschadigd. De vogelpoep, resten van bestrijdingsmiddelen en ander vuil wat op de appels of in de fruitkisten zit komen in het water terecht. Daardoor raakt het vervuild. Rutger onderzocht hoe je dit water kunt zuiveren en hergebruiken. Hij kwam tot de conclusie dat de voedselveiligheid en houdbaarheid flink verbeteren als je het transportwater zuivert. Zo blijft een onbeschadigde appel tot wel 9 dagen langer goed. Belangrijke informatie voor supermarkten, verwerkers van hard fruit en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *