Tarieven advocatuur terug naar ‘normale proporties’

Juridische hulp is nog altijd duur. Een geschikte advocaat vinden met een uurtarief onder de € 180,- vergt behoorlijk wat moeite. Maar dit zal gaan veranderen, aldus verschillende juridische experts. Dankzij nieuwe (online) initiatieven kan een groot deel van de veelvoorkomende juridische zaken eenvoudig en goedkoop online worden geregeld.

Normale proporties
Deze week ging Frank Kwakman (hoogleraar Professional Service Management aan de Nyenrode Business University) in dagblad de Pers dieper in op deze kwestie. “We gaan weer terug naar de normale proporties.”, aldus Kwakman.

Uurtarieven onder druk
“De groei is uit de juridische dienstverlening en veel advocaten splitsen zich af om nieuwe specialistische kantoren te starten. Dit zet de uurtarieven onder druk. In het notariaat vond deze ontwikkeling al eerder plaats, mede dankzij internet. Nu is het de beurt aan internet. Denk bijvoorbeeld aan contracten via internet.”

Geen advocaat nodig
Wat helpt bij deze ontwikkeling is het feit dat men voor veel zaken geen advocaat meer nodig heeft, zo stelt Jan-Hein Strop in de Pers. “De competentiegrens is in 2011 opgetrokken en dit betekent dat mensen terecht kunnen bij andersoortige juristen, die vaak veel goedkoper zijn. “

Ingesprongen
Verschillende partijen springen in op deze ontwikkeling. Zo ook Antonie Kerstholt, bedrijfsjurist, econoom, en universitair docent. Hij startte de website ‘overeenkomst‘. Deze website claimt een one-stop-shop op het gebied van juridische dienstverlening voor ondernemers te zijn.

Uitgebreide dienstverlening
De website biedt een grote verzameling van juridische documenten, opgesteld door advocaten. Bezoekers kunnen deze documenten voor € 9,95 aanschaffen. Ook kunnen ondernemers juridisch verantwoorde teksten laten schrijven en hun eigen documenten laten screenen. Bovendien heeft de website een heuse servicedesk van advocaten die ook meer complexe zaken afhandelt.

Lucht uit tarieven
Initiatiefnemer Kerstholt: “Met mijn achtergrond als econoom heb ik mij altijd enorm verbaasd over de prijsstelling in de juridische wereld. Overheadkosten zijn absurd hoog en worden telkens opnieuw in rekening gebracht. Dit zorgt voor enorm veel lucht in de tarieven. Met Overeenkomst.nl probeer ik de lucht uit deze tarieven te krijgen en juridische hulp weer betaalbaar te maken.”

Terug naar normaal
Kerstholt is niet de enige die op deze bewegende markt inspringt. Ook rechtsbijstandsverzekeraars als DAS springen met allerlei iniatieven in op deze ontwikkelingen. Zo lijken de tarieven in de advocatuur op termijn eindelijk richting normale proporties te gaan.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"e319d2654b","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"2936","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */