Techniek begrijpelijk maken

Technici vinden het vaak moeilijk hun creatieve gedachten op papier te zetten. Maar professionele tekstbureaus begrijpen doorgaans weinig van die technische creaties. Ir. Frans Zuurveen Technische-Tekstadviezen is een Vlissingse eenmansonderneming die beide vaardigheden combineert: schrijven met verstand van techniek.

Techniek is leuk en vraagt om creativiteit. Dat betekent dat techneuten dat graag aan anderen willen uitleggen. Maar zet dat maar eens netjes op papier, zonder spel- en stijlfouten en zo dat ook leken begrijpen waar het technische probleem om draait. En waarom voor deze creatieve probleemoplossing is gekozen en niet voor een andere.

Het is leuk je te verdiepen in de techniek van een bedrijf en daarover een goed leesbaar verhaal te maken. Met meer dan vijftig jaar ervaring in techniek en dertig jaar in het schrijven erover lukt het Frans meestal redelijk snel te begrijpen waar het bij het oplossen van een technisch probleem om gaat. Of te doorzien met welke fabricage-expertise een bedrijf zich van de concurrentie onderscheidt. Vervolgens is het een leuke uitdaging dat begrip om te zetten in een goed leesbaar artikel, een begrijpelijke tekst voor een brochure of een aansprekend persbericht.

Het eenmansbedrijf leeft zich ook uit in vertalingen vanuit Engels, Frans of Duits in onze eigen taal. Of andersom, maar dan wordt aangeraden er ook nog even een “native speaker” naar te laten kijken. Want alleen als een taal je moedertaal is, kun je er onberispelijk in schrijven.

Een andere expertise die je niet zo snel op de tekstschrijversmarkt vindt, is het schrijven van een toespraak of voordracht. Die vaardigheid heeft Frans zich eigen gemaakt toen hij “ghost writer” was voor de leiding van een groot concern.

Natuurlijk schrijft hij ook graag over niet-technische onderwerpen, zoals de artikelen aantonen die hij over binnen- en buitenlandse reizen maakt voor een kampeertijdschrift, inclusief foto’s gemaakt door zijn vrouw. Of het boek over de historie van een kerk uit het jaar 1250, dat hij schreef voor de Stichting Vrienden van de Historische Kerk Souburg.

Meer weten? Bel 0118-473656.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *