Terugblik ZB Startersdag op 2 september

Zo’n 160 starters, pré-starters en beginnende ondernemers waren op 2 september in DOK41 in Vlissingen bij de Zeeland Business Startersdag aanwezig. Op deze eerste editie kwamen zowel mensen af die alleen nog maar met plannen rondlopen om te gaan starten tot ondernemers die al een paar jaar aan de slag zijn. “Ik heb me gisteren pas ingeschreven, dan ben je toch een échte starter!”

startersdagDagmar Bisschops, die één dag geleden Together is begonnen – een onderneming op het gebied van parkeren en mobiliteit – komt zich vooral oriënteren: “Gek, je bent toch bang dat je dingen over het hoofd hebt gezien, want er komt zoveel op je af. Ook de seminars van vandaag spreken me aan. Ik hoop vooral nog wat op te steken over acquisitie.”

Wel of geen BV?
Dat er veel uiteenlopende vragen zijn, merkt ook Marcel Lambrechts van de Belastingdienst: “Veel mensen willen informatie vanavond over btw, de zelfstandigenaftrek en het voordeel van een BV ten opzichte van andere rechtsvormen. Veel vragen kan ik nu beantwoorden, maar op onze site is ook veel informatie te vinden. En natuurlijk kun je altijd even bellen.”

Na wat soep en broodjes kan iedereen de stands van de Startersmarkt bezoeken. Van het UWV en de Kamer van Koophandel tot Joosse Accountants en Sas Assurantiën – voor iedere vraag is er wel een partner aanwezig die antwoord kan geven. Tim van den Berg van Zeeland Business zegt dat dit ook het doel is: “Het verbinden van de ene ondernemer aan de andere, zodat er een relevant netwerk ontstaat. Daar kan geen ondernemer buiten. Je staat er echt niet alleen voor. En van informatie kun je als starter ook nooit genoeg hebben.”

Klantgerichtheid
Als de eerste seminarronde begint, schuif ik aan bij Martin Lammerteijn, die als bedrijfsmentor wat vertelt over markt- en klantgerichtheid. Voor een volle zaal legt hij de primaire taak van een ondernemer uit: “Zorg dat je altijd bezig bent met de dagelijkse gang van zaken, maar óók de langetermijnstrategie goed voor ogen houdt. Als ondernemer moet je precies weten wat je kernactiviteit is, die uitbouwen, dat goed communiceren en implementeren.” Er volgt informatie over de bedrijfsstrategie, onderzoek naar je klanten en het op orde hebben van je financiën. “Onderscheid je van je concurrenten, weet wat de meerwaarde is van je bedrijf. Je klant tevreden maken, de Unique Satisfaction Proposition, daar gaat het om.”

Startersmarkt
Patrick Dobbelaar, sinds 4,5 jaar zelfstandig ondernemer bij marketingbureau Cows and Stars, overweegt bij de volgende Startersdag zelf met een stand op de Startersmarkt te gaan staan: “Je ziet dat er veel vragen zijn over marketing, communicatie en huisstijl. Ik weet goed hoe het is als starter, dat je ontzettend veel behoefte hebt aan relevantie informatie. Mooi om dat op zo’n dag te kunnen delen.”

Starter Maxim van der Mast van Senoa Wood uit Koudekerke wil graag meer weten over het toepassen van sociale media. “Daarnaast hebben we ook gewoon meer structuur nodig. We zijn met z’n drieën en combineren onze onderneming met een opleiding. Dan moet je alles goed regelen – in welke vorm giet je dat?”

Ook Elsbeth Kuzee overweeg met anderen iets op te zetten: “We zijn als gids actief in Middelburg. Maar doordat de subsidie verdwijnt, is de toekomst ongewis. Misschien ga ik voor mezelf beginnen of samen met en paar collega’s. In ieder geval wil ik alvast voorbereid zijn, ik wil me niet laten overvallen als het eenmaal zover is.”

DOK41
Samenwerken is ook het uitgangspunt bij DOK41. Merel van Rens omschrijft het als een broedplaats voor innovatieve starters: “Juist in de aanloopfase, als je je bedrijf aan het opstarten bent, sta je samen veel sterker. Bij DOK41 hebben we veel faciliteiten, we geven workshops, coachen ondernemers en bieden flexplekken. Je merkt dat daar echt behoefte aan is.”

Ellen Verhofstad, van Charity Coach, hoopt dat het niet bij deze bijeenkomst blijft: “Het zou mooi zijn als er follow up komt, dat je later ook nog begeleiding krijgt. Bijvoorbeeld informatie over time management, het maken van de juiste keuzes. Want als starter komt er zoveel op je af!”

Verkooptechnieken
De tweede seminarronde loop ik binnen bij Marjan de Wilde van MN2B over communicatie- en verkooptechnieken. Want dat blijft voor veel ondernemers een uitdaging: hoe benader je nou nieuwe klanten? “Doe nooit zomaar klakkeloos iets, daarmee kun je veel omzet laten liggen. De grootste valkuil bij sales is aannames maken, dat je denkt te weten wat je klant wilt. Nee, je moet vragen stellen, open vragen, die beginnen met wie, wat, waar of hoe. Zo kun je het koopmotief van je klant achterhalen. Bereid zo’n gesprek goed voor, gewoon door dat vooraf thuis te oefenen.”

Groeiend aantal zelfstandigen
Eén van de standhouders is het UWV. Daar hebben ze vaak te maken met mensen bij wie het contract wordt beëindigd. Nicole van Aartsen van UWV Goes legt uit waar die doelgroep mee worstelt: “Welke regelingen zijn er allemaal als je vanuit een uitkering voor jezelf wilt beginnen? En stel dat m’n onderneming niet van de grond komt, krijgt ik dan mijn uitkering terug?“

Ook Marleen Goedhart van de Kamer van Koophandel ziet een groeiend aantal mensen vanuit een uitkering een onderneming opzetten: “We hebben natuurlijk ook een grote ontslaggolf achter de rug, Zeeuwse bedrijven die failliet zijn gegaan. Toch merk ik een enorm positieve spirit vanavond. Er zijn echt starters met goed doordachte plannen. Dat enthousiasme en de grote opkomst maakt deze Startersdag enorm geslaagd.”


Hieronder een selectie van de foto’s waarvan de hele serie is te bekijken op het
 Flickr-kanaal van Zeeland Business.

ZB Startersdag1 ZB Startersdag2 ZB Startersdag3 ZB Startersdag4 ZB Startersdag5 ZB Startersdag6 ZB Startersdag7 ZB Startersdag8 ZB Startersdag9 ZB Startersdag10

 

één reactie

  1. wat een geweldige ontvangst en uitvoering van de startersdag in Vlissingen. bovendien een prachtige locatie (Dok41). omdat ik een eigen onderneming overweeg na een UWV-periode, kon ik hier de belangrijkste spelers spreken en afspraken maken. tevens aardig wat kunnen netwerken. Kortom: één en al lof !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *