ZB Terugblik: Startersdag op 27 oktober in Terneuzen

startersdagTerneuzen004Met ruim 160 aanwezigen is de tweede startersdag van Zeeland Business opnieuw een succes. De grote opkomst, dit maal in het stadskantoor van de gemeente Terneuzen, bewijst eens te meer dat tal van ondernemers in spe goed voorbereid van start willen gaan. Na de ruim opgezette startersmarkt, de informatieve kennissessies en de al even belangrijke netwerkborrel is het duidelijk: Zeeuws-Vlaanderen kan van start gaan!

Zeeland Business organiseert deze Zeeuws-Vlaamse editie van de startersdag in samenwerking met de gemeentes Terneuzen, Hulst en Sluis en Go! Zeeuws-Vlaanderen. Go!Zvl is een belangrijke vraagbaak voor startende ondernemers in Zeeuws-Vlaanderen. Zij kunnen daar terecht voor antwoorden en adviezen over ondernemerschap. Deze vijf partijen zetten opnieuw een goed verzorgde avond neer, inclusief smaakvol broodjesbuffet verzorgd door Food Plaza uit Breskens.

Goede voorbereiding belangrijk
Marc Volleman en Alwin Filippo, de gastheren van deze avond, geven de aftrap met wat licht prikkelende cijfers. Zo zijn er dit jaar al ruim 1900 mensen gestart, waarvan 500 alleen al in Zeeuws-Vlaanderen. Marc Volleman constateert terecht: “U bent dus niet de enige!” De starters beginnen met name in de sectoren persoonlijke dienstverlening, detailhandel en bouw. Het slechte nieuws is echter dat circa de helft er al na een paar jaar de brui aangeeft. Vaak is een slechte voorbereiding hiervan de oorzaak. Daar kan het deze avond gelukkig niet op stuklopen.  Alwin Filippo stelt maar liefst dertien kennispartners voor die op de startersmarkt aanwezig zijn om informatie en advies te verstrekken; informatie over website en promotie, uitkeringen en belastingen, bankzaken en verzekeringen,  huisvesting en intellectueel eigendom.

Gemeentelijke bedrijfscontactfunctionaris
De redenen waarom mensen starten zijn heel divers. Zo maakt de één van zijn hobby zijn beroep, ziet de ander een gat in de markt, wil een derde liever eigen baas zijn en start weer een ander vanuit een uitkering. “Dat is de reden waarom ook voor de Zeeuws-Vlaamse gemeenten een dergelijke startersvoorlichting belangrijk is”, legt Steven de Froy, beleidsmedewerker bij de gemeente Terneuzen, uit. “Voor gemeenten is het belangrijk dat mensen uit een uitkering raken en werken. We weten uit ervaring dat dit tot veel vragen leidt. Helaas zien we echter nog te vaak dat mensen pas achteraf aankloppen, met alle gevolgen van dien.” Als voorbeeld noemt hij de starter die onderhands ergens een bedrijfsruimte huurt. “Hoe logisch die keuze wellicht ook is, ga eerst naar de gemeente om te kijken of dit past binnen de bestaande vergunningen en het bestemmingsplan.” De Froy benadrukt dat de gemeente Terneuzen, maar ook de gemeenten Sluis en Hulst, een speciale bedrijfscontactfunctionaris hebben. Deze ambtenaren hebben een duidelijke coördinerende rol en helpen startende ondernemers op weg met advies en de juiste contacten.

Ga ervoor
Bianca Goede uit Terneuzen startte ruim twee jaar geleden met grafisch ontwerpbureau Full-color. Officieel is zij daarmee nog steeds starter. Naast ondernemer, is zij bestuurslid van Go! Zeeuws-Vlaanderen. “Ik ben me actief voor deze organisatie gaan inzetten, omdat ik zelf destijds veel heb gehad aan de contacten met het UWV. Nu zowel het UWV als de Kamer van Koophandel vertrokken zijn uit Zeeuws-Vlaanderen, vind ik het belangrijk dit gat op te vullen. Go!Zvl speelt hierin een heel belangrijke rol.” Zelf kijkt zij inmiddels tevreden terug op haar start. “Ik sta nog steeds voor 100% achter mijn keuze. Met name de vrijheid en de keuzevrijheid maken het leuk om eigen baas te zijn. Het enige waar ik echt tegenop zag, was het doen van acquisitie. Tijdens mijn dienstverbanden tuurde ik bij wijze van spreken alleen maar op beeldschermen en nu zou ik ineens ‘de boer op moeten’?! Gelukkig pakte dat anders uit. Door veel goede mond-tot-mondreclame zijn mijn werkdagen goed gevuld. Mijn advies aan anderen is daarom ook: ga ervoor!”

Interessante kennissessies
Naast de informatieve startersmarkt, biedt de avond volop gelegenheid om verdiepingsslagen te maken tijdens uiteenlopende seminars, gericht op alle facetten van het eigen ondernemerschap. De potentiële starters worden geprikkeld om na te denken, kritisch te zijn en de eigen plannen nadrukkelijk tegen het licht te houden. Ook Godelieve Meertens uit Hoek doet enthousiast mee. Zij schreef zich eind april officieel in bij de Kamer van Koophandel met haar bedrijf in bloemwerken Margo & Zo. “Ik maak van mijn hobby mijn beroep. Bloemen zijn mijn passie en ik vind het geweldig om daar dagelijks mee te kunnen werken. In plaats van een bloemenwinkel, kies ik voor een bloemenbus. Daarmee rijd ik naar mijn klanten. Daarbij denk ik aan hotels, restaurants maar ook aan kappers en de wat luxere kantoren. Incidenteel of via een vast abonnement verzorg ik ter plaatse de bloemen. En natuurlijk kom ik ook aan huis. Wat is er nu leuker dan iemand thuis, aan de voordeur, te verrassen met een vers en op maat gemaakt boeket?” Godelieve benut de komende weken om de laatste voorbereidingen te treffen en de eerste zakelijke contacten te leggen. “Ik ben me nu intensief aan het voorbereiden en hoop tijdens de Kerstmarkt in Hoek voor het eerst echt duidelijk van me te kunnen laten horen.”

Netwerken
Niet alleen Godelieve Meertens maar tal van ondernemers in spe benutten de afsluitende netwerkborrel van deze avond ook om de eerste, nieuwe contacten te leggen. Start-up coach Arne Hulstein heeft hen daarvoor goed op weg geholpen met tips voor effectief netwerken. De ‘spoedcursus’ ondernemen zal in de komende tijd zeker zijn vruchten afwerpen. Op uw plaatsen, start!

Hieronder een selectie van de foto’s waarvan de hele serie is te bekijken op het Flickr-kanaal van Zeeland Business.
startersdagTerneuzen001startersdagTerneuzen011startersdagTerneuzen027startersdagTerneuzen028startersdagTerneuzen029startersdagTerneuzen049startersdagTerneuzen064startersdagTerneuzen067startersdagTerneuzen061 startersdagTerneuzen075

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *