E-learning biedt bedrijf én werknemer voordeel

Bijscholing volgen voor het bedrijf, hoe ging dat ook al weer? Medewerkers die zonder toelichting, tijdens werktijd, naar een cursus worden gestuurd. In het lokaal treft men de medecursisten en de docent. Op tafel staan kannen koffie en schalen voorverpakte koekjes. Het klinkt als verleden tijd wanneer de mogelijkheden omtrent digitale scholing worden belicht. Digitaal leren is sterk in opkomst. Helix Learning is een Zeeuwse onderneming gespecialiseerd in E-Learning. Het bedrijf is eind 2010 ontstaan vanuit ROC Contract en herbergt brede expertise op het gebied van digitale leren en de productie van multimediale interactieve leermiddelen. Nauwe samenwerking met bedrijven vormt de basis voor op maat gemaakte modules. Hoewel de naam Helix Learning nog vrij nieuw is, heeft het team al bijna tien jaar ervaring met het neerzetten van e-learning.

Digitaal leren gaat verder waar het traditioneel leren stopt wanneer het gaat om flexibiliteit. E-learning houdt onder meer in dat medewerkers altijd en overal zelf actief kunnen leren, om zich klaar te stomen voor een examen. Dankzij een digitaal lespakket, waarin gebruik wordt gemaakt van audio, video, foto’s, graphics en animaties, kunnen medewerkers in eigen tijd trainingen volgen. Bovendien is er  ruimte voor interactiviteit. Co van Reijen, directeur van Helix Learning, licht de toegevoegde waarde toe. “Vroeger leerde men een aantal jaren en deed vervolgens 40 jaar hetzelfde werk. Tegenwoordig is er steeds meer om- en bijscholing. We hebben te maken met een economie waar bedrijven steeds vaker gecertificeerd werken en medewerkers hun kennis en vaardigheden regelmatig moeten toetsen en updaten. Daarvoor bieden de concepten van Helix Learning betaalbare oplossingen.”

In je eigen tempo
Om de vraag van bedrijven en instellingen op maat te beantwoorden, maakt Helix Learning gebruik van Learning Management Systemen. Bedrijven die voor een dergelijk systeem kiezen hebben het volledige beheer als het gaat om de inrichting van de trainingen of het beheer van gebruikersaccounts. “Het voordeel van het systeem is dat het alle resultaten en data overzichtelijk opslaat en bewaart. Als leidinggevende kun je dus zien wie wanneer studeert en wat de resultaten zijn. Daarnaast biedt het nieuwste platform ‘Chamilo 2.0’ goede mogelijkheden om gekoppeld te worden met bestaande HRM systemen.” Voor Elopak in Terneuzen heeft Helix Learning een systeem neergezet dat medewerkers automatisch via e-mail uitnodigt om een training of toets door te lopen of te herhalen. De werknemer kan dan aan de slag, maar wel in eigen tempo en naar eigen planning.

Uiteindelijk heeft E-learning voor bedrijven veel praktische voordelen. “Het brengt in beeld wat medewerkers kunnen en moeten kunnen, borgt de kennis in een organisatie, verhoogt de efficiëntie en heeft een groot logistiek voordeel, vat van Reijen kort samen. Naast die voordelen zijn er natuurlijk ook bedreigingen. Zo moeten systemen goed worden beveiligd en is men altijd afhankelijk van de techniek. “Wij proberen die risico’s zoveel mogelijk in te perken. Zo investeren we in moderne apparatuur en in snelle verbindingen. Technisch hebben onze klanten niet meer nodig dan een goede internetverbinding”, aldus projectmanager Frans Kamp.

Naast E-learning bestaat ook Blended Learning. Een combinatie van E-learning en het volgen van lessen in ‘real life’. “We kunnen veel digitaal, maar er blijven vaardigheden die niet op een computer aan te leren zijn. De bedoeling is wel dat de deelnemers vooraf het lesmateriaal hebben doorgenomen en getoetst.” Net als in een leslokaal is er bij E-learning volop de mogelijkheid om actief te overleggen, discussiëren en ervaringen uit te wisselen. Bijvoorbeeld door de integratie van social media-kanalen. Het combineren van deze methoden blijkt uiterst effectief. Onderzoek van de Universiteit Maastricht toont aan dat Blended Learning veruit de beste leerresultaten oplevert.

Kostenbesparingen
Bedrijven die kiezen voor digitale scholing moeten zich afvragen wat ze willen bereiken. Wanneer doelen helder zijn omschreven kan een passend implementatietraject worden opgezet, de juiste systemen gereed gemaakt en het beheer geregeld. Om de goede keuzes te maken is het cruciaal om het hele productieproces in ogenschouw te nemen. HR-gerelateerde problemen worden soms te ad-hoc afgedaan: “Een nieuwe medewerker? Stuur die maar op cursus.” Daarbij wordt niet altijd in acht genomen dat de situatie zich misschien vaker voordoet en het probleem efficiënter kan worden aangepakt. Vooral als het gaat om terugkerende opleidingen en grote aantallen werknemers betaalt de investering zich snel terug. “Als het gaat om de inhoud van trainingen combineren we de inhoudelijke expertise van onze klanten met de expertise van Helix Learning op het gebied van digitaal leren. We denken samen na over efficiëntie en effectiviteit. Dat resulteert in maatwerk en kostenbesparingen.”

Helix learning

Postbus 257

4530 AG Terneuzen

The Netherlands

T: 0115 641 685

W: www.helixlearning.nl

E-learning bij Elopak Terneuzen
Henk Zegers is Education & Training Officer bij de Zeeuws-Vlaamse vestiging van Elopak. Het bedrijf vervaardigt verpakkingen voor vloeibare consumptiegoederen. Om medewerkers op te leiden en bij te scholen is gekozen voor een samenwerking met Helix Learning. “Wat begonnen is met poortinstructies voor nieuwe werknemers en contractors, is uitgegroeid tot een leerplatform om mensen op te leiden en kennis in de organisatie te houden”, aldus Zegers. Elopak was één van de eerste productiebedrijven waar op grote schaal gebruik werd gemaakt van de diensten van Helix. Het bedrijf is erg enthousiast over de mogelijkheden van E-learning en de geleverde producten. “De rijke en flexibele manier van leren zijn erg waardevol gebleken in het waarborgen van kwaliteit, veiligheid en competenties. In het begin hebben we fors moeten investeren maar dat heeft zich terugbetaald.”


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *