Kennisdeling: Thuiskomen na 10 dagen reizen, heerlijk!

Column van Kevin Braam vanuit China

Ik ben weer onderweg, dus heb nu mooi de tijd om even wat te schrijven. Zojuist zat ik eens te denken over hoeveel tijd ik in reizen steek, bizar veel! Terukijkend op de laatste tien dagen: vertrokken van Qingdao naar Bejing, 6 uur met de trein. Daar een bekende uit Nederland opgehaald, die me kwam bezoeken, en natuurlijk ook nog even van Beijng genoten. Lekker eten, normale mensen. En maar meteen wat kleding laten maken, drie nieuwe pakken voor in Nederland. Je kunt dan echt alles zelf bepalen, maakt niet uit hoe je het wilt ze maken het.

Mocht je Bejing zijn, kan ik zeker de rooftop bars aanraden in de zomer. Midden in Beijing een bar op het dak, in zo’n grote indrukkwekkende stad met een super uitzicht. Das echt genieten! Op een of andere manier kom ik ook altijd Nederlanders tegen als ik ga stappen. Sta je in de Suzie Wong waar 100 man binnen staan, zijn 10 daarvan gewoon Nederlanders. Overal vertegenwoordigd! Ik herken ze ook altijd, geen idee hoe het komt maar je ziet het gewoon.

Van Bejing naar Guangzhou gevlogen, uurtje of 3 vliegen. Vanaf een vliegveld net zo groot als Midden-Zeeland, net buiten Beijing. Niks normaals te eten op het hele vliegveld. Vind ik in een klein shopje toch een pak speculaas, uit Duitsland geïmporteerd, maar die was na een half uur al op. Het is eigenlijk hetzelfde als wanneer je een Chinees neerzet op vliegveld Midden-Zeeland. Niets te doen, bijna niks te eten. Alleen een westers restaurant met eten wat ze niet lusten. Met niemand kunnen communiceren, want niemand verstaat het. Het einige voordeel van vliegveld Midden-Zeeland ten opzichte van dit vliegveld, is dat er normale toiletten zijn en geen gaten in de grond waar je zelf wc papier voor mee moet nemen. Kortom: een ideale dag op het vliegveld dus.

In Guangzhou vervolgens een controle gedaan voor een klant. Al zijn producten geïnspecteerd, zeer waardevol werk. Veel fouten gevonden welke nog in China opgelost kunnen worden, zodat je er dus niet pas achter komt als het bezorgd wordt in Nederland. Het leuke is ook dat een fabrikant altijd zegt dat de producten klaar zijn, maar bij aankomst was 70% net af. Het verschil tussen de informatie die ze verstrekken en de realiteit ligt nogal eens anders, daarom bieden we ook controlediensten aan. Deze worden aangeboden onder de naam Control China, momenteel wordt er gewerkt aan de website. Er worden momenteel al redelijk wat controles uitgevoerd en dan zien we dat er echt vraag is naar onafhankelijke controles.

Uiteindelijk was het een mooie werkdag, 42 graden en controleren op 4 verschillende locaties in fabrieken zonder airco. We hadden een redelijk grote steeksproef genomen, dus het was een lange zweterige dag.  Aan het eind zo’n dag wordt je dan mee uit eten genomen, waar je dan eigenlijk echt geen zin meer in hebt. Uit beleefdheid zeg je natuurlijk ja.. In Guangzhou hebben we ook nog  een meubelfabrikant bezocht die samples voor ons had gemaakt. Ik moet zeggen dat het er allemaal goed uitzag, daar gaan we straks dus zeker bestellen.

De volgende stop was twee uur vliegen, Shanghai! Dat was meer een vakantie, heerlijk even een paar dagen niksen. Alleen maar lekker gegeten en een leuke plekken van Shanghai bezocht. Daarna de expressvlucht naar Qingdao gepakt, dat is gelukkig maar 1 uur vliegen.

Nu weer op weg naar Beijing met de trein, de 6 uur treinen zijn bijna voorbij. Vanavond nog een leuke avond in Beijing en dan richting huis om mijn verjaardag te gaan vieren. Heb zin om weer even in Nederland te zijn!  Dat wordt als eerst een frietje mayo bij Febo op Schiphol… Wat zijn we soms toch simpel.

Door: MSc. Kevin Braam

Ventures: www.productlink.nl & www.inkoopchina.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *