Tien jaar duurzaam in bedrijf

De Sloecentrale in Ritthem is tien jaar in bedrijf. In die jaren is er veel gebeurd, zegt plantmanager Martin Jongepier. “Het bedrijf is zowel technisch als organisatorisch geoptimaliseerd, dankzij onze vijftig zeer gemotiveerde en getalenteerde medewerkers.”

De Sloecentrale past in de landelijke en Europese doelstelling om de uitstoot van CO2 terug te brengen, zegt Martin. “Onze gascentrale kan worden gezien als aanvulling op de alternatieve energiebronnen wind en zon. Wij zijn flexibel, onze centrale kan snel worden opgestart en gestopt en heeft een lage CO2-footprint.”

Daarbij wordt er continu gezocht naar manieren om de gascentrale nog betrouwbaarder, efficiënter en duurzamer te laten draaien. “Momenteel onderzoeken we het gebruik van warmtebatterijen. Daarmee willen we de restwarmte uit onze installaties opslaan om later te kunnen gebruiken en brengen we onze CO2-uitstoot omlaag. Ook zijn we bezig met een optimalisatie-programma waarmee we straks de installatie sneller kunnen opstarten en stoppen. Door een warmhoudsysteem te installeren op de stoomturbine, hoeven we bij een nieuwe opstart de turbine minder lang door te warmen en verbruiken we minder gas.”

Flexibel
Tot slot wordt gewerkt aan het verlagen van het minimale vermogen van de installatie. “Op die manier kunnen we op een lager niveau blijven doordraaien, bijvoorbeeld als de prijs van elektriciteit wat lager is. Hiermee kunnen we de pieken en dalen in het netwerkwerk beter en sneller op opvangen, als de productie van wind- en zonne-energie verandert.”

Niet alleen de stroomproductie, ook de bedrijfsvoering van de Sloecentrale is gericht op duurzaamheid. “Als er een aankoop van nieuwe onderdelen plaatsvindt, kijken we altijd of het oude nog hergebruikt of aan goed doel geschonken kan worden. Daarnaast is op initiatief van ons personeel al meer dan de helft van de medewerkers overgestapt op een elektrische auto voor woon-werkverkeer. Dat is tekenend voor onze organisatie: constant nadenken over onze rol in de samenleving en op zoek naar verbeteringen.”

Sloecentrale
www.sloecentrale.nl
Albaniëweg 10
4389PR Ritthem

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *