Transitie Team Zeeland

Veranderen doe je niet even tussendoor

“Mijn deelname aan het Transitie Team Zeeland (TTZ) heeft me zelfverzekerder gemaakt. Ik ben gaan inzien dat iedereen verschillende, unieke eigenschappen heeft en door die te ontplooien word je als individu én als groep sterker en dynamischer.” Berbel Lippe (30) uit Middelburg kijkt terug en vooral vooruit na haar eerste jaar bij het team dat naast persoonlijke en organisatie ontwikkeling ook de ontwikkeling van Zeeland als doel heeft.

“Als team kregen we uiteenlopende en soms complexe organisatievraagstukken van bedrijven, zoals ZorgSaam, Rabobank en Kunsteducatie Walcheren. Als buitenstaander heb je dan de neiging om een heel organisatieadvies te geven. Maar het wordt al snel duidelijk hoe belangrijk je eerste indruk is, daar moet je wat mee doen.” Berbel: “Het mooie aan het Transitieteam is dat het ook een soort experiment is. Dat je fouten en tegenslagen nodig hebt om je echt te ontwikkelen en te groeien (transitie). Dat was het moeilijkste voor onze groep. Dat je begint aan iets waarvan je niet weet wat er uit gaat komen, goed of niet. Uiteindelijk meestal wel, want als je op veilig gaat spelen wordt het nooit interessanter, dan blijft het zoals het altijd was. De grote luxe van het TTZ is dat we ons als groep terug kunnen trekken voor een bepaald vraagstuk. Als je het tussendoor op je werk moet doen dan overheerst de waan van de dag en dat schiet niet op.”

Berbel: “Net als bij kunst is de waarde van iets niet altijd meetbaar. Wij houden allemaal zoveel van Zeeland dat deelname aan het Team sowieso wat oplevert. Maar het is net als met mensen op de kade. Die moet je geen opdrachten geven, maar laten verlangen naar de grote, wijde zee (vrij naar ‘Le petit Prince’). Ons Team is vanuit een soort droom op weg naar concreetheid. ‘Together Smarter’ in het logo van North Sea Port en dat geldt ook voor ons. Je ziet iets voor je dat verder ligt dan jezelf, een missie, en dan kan 1+1 niet 2, maar misschien wel 4 zijn.”

Redactie: Bert van Leerdam
Fotografie: Mark Neelemans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.