Twee keer nadenken voor je personeel aanneemt

Van ZZP’er naar werkgever

Je bent ondernemer en je bedrijf loopt goed. Zo goed, dat je het in je eentje niet meer redt. Om door te groeien heb je hulp nodig. Ga je personeel aannemen? Wil je werkgever worden, met alle regeltjes en risico’s van dien? Of zijn er andere oplossingen?

De beslissing om personeel in dienst te nemen is een belangrijke stap die voorzichtig en heel bewust moet worden gezet, waarschuwt Hans Litjens, ondernemersadviseur bij de Kamer van Koophandel. “Ik adviseer ondernemers altijd eerst naar andere opties te kijken. Om van zelfstandig ondernemer werkgever te worden, is een zware belasting en vergt veel voorbereiding.”

Allereerst zijn daar de personeelskosten (salaris en premies) die je moet betalen. Als een werknemer ergens schade veroorzaakt, ben jij als werkgever aansprakelijk. Daarnaast moet je zorgen voor een goed Arbo- en personeelsbeleid: je moet bijvoorbeeld functionerings- en beoordelingsgesprekken gaan voeren en personeelsdossiers bijhouden.

Daarnaast zijn er risico’s die de onderneming serieus in de problemen kunnen brengen, zegt Litjens. “Als een werknemer langdurig ziek wordt, moet je twee jaar lang zijn loon doorbetalen. Daar kun je je tegen verzekeren, maar dat kost ook geld. Andere personeelsleden moeten dat werk opvangen of je moet een vervanger zoeken, wat weer extra kosten zijn. Voor kleine ondernemers kan een langdurig zieke werknemer zelfs tot faillissement leiden.” Ook als een werknemer niet goed functioneert, ben je niet snel van hem af. “Ontslag is een ingrijpend proces, waarbij je vaak ook een transitievergoeding moet betalen.”

Litjens adviseert ondernemers die willen groeien eerst naar alternatieven te kijken. “Misschien kun je samenwerken met één of meer andere zelfstandige ondernemers en zo de werklast en de opbrengsten verdelen. Wil je zelf de controle over je bedrijf houden, dan kun je personeel inhuren via payrolling of een uitzendbureau. Dat is duurder dan zelf mensen aannemen, maar je kunt er makkelijker vanaf, bijvoorbeeld als het werk wat minder wordt. Wil je toch graag personeel, bijvoorbeeld omdat je langdurig veel opdrachten verwacht of omdat je bepaalde expertise nodig hebt, begin dan met tijdelijke contracten. Daarmee bescherm je je onderneming.”

Als je toch personeel wil aannemen kijk dan eerst op www.ondernemersplein.kvk.nl.een stappenplan met alle regels waaraan je moet voldoen.

Tekst: Liesbet Mallekoote
Redactie: Freddy Dirickx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *