Urgenda bezoekt Zeeuwse duurzame koplopers

Wie zijn in Zeeland de koplopers op het gebied van duurzaamheid? Welke initiatieven lenen zich voor opschaling en wat is daar voor nodig? Die vragen staan van 11 t/m 13 juni centraal tijdens de elfde Urgenda Regiotour.

Door te toeren langs duurzame initiatieven, wil Urgenda laten zien dat de duurzaamheidbeweging steeds groter wordt. Het doel is duurzaamheid te versnellen, door verbindingen te leggen, koplopers te helpen met opschalen of belemmeringen weg te nemen. Het Urgenda-team, waaronder directeur Marjan Minnesma (nr. 1 Trouw duurzame top 100), Jan Rotmans (professor Transitiemanagement EUR) en Pier Vellinga (voorzitter Urgenda en professor klimaatverandering), bezoekt samen met gedeputeerden, studenten, wethouders en andere belangstellenden een veelheid aan initiatieven.
In ruim drie dagen tijd komt de volle breedte van duurzaamheid aan bod met een focus op de biobased economy: Van algen tot duurzame dorpen en van Tholen tot aan Zeeuws-Vlaanderen. Van groene grondstoffen, biobased huizen tot aan boeren. Ondernemers, gemeenten, bewoners, studenten: ze komen allemaal aan bod en iedereen is welkom mee te toeren!

Een greep uit de activiteiten:

De aftrap van de Regiotour Zeeland vindt woensdag 11 juni plaats op de toeristische veiling van Sint-Annaland op het eiland Tholen. Diverse producten, zoals ‘nieuwe Thoolse aardappelen’, gaan onder de hamer en met diverse boeren en professor Jan Rotmans wordt gesproken over biobased mogelijkheden voor boeren. Het bedrijf Holonite uit Tholen krijgt een bijzondere Cradle 2 Cradle certificering en maakt o.a. biobased bouwmateriaal zoals vensterbanken en drempels. Het duurzame dorp ‘s-Heer Hendrikskinderen wordt bezocht en de ACE Awards voor duurzame dorpen uitgereikt. In Middelburg is de MKB inspiratie-avond waarbij diverse MKB-bedrijven laten zien waar duurzame versnelling kan worden gecreëerd.

Donderdag 12 juni ontdekken we het biobased huis in Kruiningen, vindt op het Scalda een bruine bonen workshop plaats en spreken we met boeren over de eiwittransitie. In Terneuzen bezoeken we Biobase Europe, het eerste open innovatie- en opleidingscentrum voor de biogebaseerde economie in Europa.

Vrijdag 13 juni laat Van de Bilt Zaden en Vlas in Sluiskil zien wat vlasklodden betekenen voor verwerkende industrieën zoals papier, textiel en automobiel. We focussen op vlasvezelcomposiet als gevelrenovatie. Hierna krijgen we bij Warmoco & Yara meer te horen over   WarmCO2 een project waarbij restwarmte en CO2 worden ingezet voor milieuvriendelijke en duurzame glastuinbouw. De Regiotour wordt in Goes afgesloten met scholieren van o.a. het Calvijn College, Scalda en HZ University of Applied Science, een ideeënwedstrijd en duurzaam slotfeest!

Kijk voor het gehele actuele programma op www.urgenda.nl/regiotour

Aanhaken & filmpjes
Geïnteresseerden kunnen ten allen tijden aanhaken en zich aanmelden via annelies.bol@urgenda.nl o.v.v. Regiotour. Gedurende de Regiotour worden foto’s en filmpjes gemaakt die door Urgenda verspreid worden via Twitter @Urgenda en #Regiotour, Facebook.com/urgenda, YouTube.com/urgenda, www.urgenda.nl/regiotour en de sites van onze partners.

Over Urgenda
Urgenda is de actie-organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, sneller duurzaam wil maken. Aan de hand van een concreet actieplan en een strategische lange termijn visie en een aantal Urgenda-projecten, willen we laten zien dat het kán. Dat duurzaamheid niet alleen hard nodig, maar ook leuk en inspirerend is. Urgenda is o.a. initiatiefnemer van de landelijke Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober (10-10). www.urgenda.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"e319d2654b","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"8061","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */