UWV / WERKbedrijf Zeeland

Wajonger kan eenvoudige taken prima doen

Met het aannemen van een Wajonger snijdt het mes aan twee kanten. De Wajonger zelf krijgt de kans om deel te nemen aan de arbeidsmarkt. De werkgever op zijn beurt versterkt zijn team met een gemotiveerde medewerker, die geknipt is voor enkele specifieke werkzaamheden. Peter de Jonge, directeur van Toyota Autobedrijf de Jonge in Goes en Vlissingen, heeft op beide vestigingen een Wajonger in dienst. “Je ziet mensen opbloeien als ze een baan hebben.”

Karol-Jan Kapias, adviseur werkgeversdiensten bij UWV WERKbedrijf Zeeland, legt uit dat Wajongers sinds jonge leeftijd een arbeidsbeperking hebben. “Dit zijn mensen die vaak enorm gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan. Soms is daarvoor een aanpassing nodig van de werkplek. In overleg kunnen wij daarvoor zorgen.”

 

Eenvoudig werk

In het geval van de Wajongers die bij de Toyota garage aan de slag zijn, was een aanpassing van de werkplek niet nodig. Toch vergt het wel een bepaalde inspanning. “We hebben goed nagedacht over eenvoudige werkzaamheden die zij kunnen doen. Bij ons is dat onder andere de werkplaats schoonhouden en de auto’s wassen en stofzuigen. Doordat deze mannen gewoon meedraaien, vergeet je soms dat er sprake is van een beperking. Dat is aan ene kant natuurlijk goed, maar soms overvragen we ze. Het is dan mijn taak om iedereen er weer bewust van de te maken, dat we hier niet met een reguliere collega te maken hebben.”

 

Financieel aantrekkelijk

Toyota de Jonge heeft circa 30 medewerkers in dienst. Het bedrijf viert volgend jaar het 50-jarig bestaan. De keuze om met Wajongers te werken, heeft een maatschappelijke kant, maar zeker ook een financiële. “Door de loondispensatie is het financieel aantrekkelijk om hen een kans te geven.” Karol-Jan vult aan dat er daarnaast ook nog een no-risk polis is. “Worden deze werknemers ziek, dan draagt het UWV WERKbedrijf de ziektekosten. Zo nemen we financiële barrières weg om de kans op een baan voor Wajongers zo groot mogelijk te maken.”

Redactie: Caroline Houmes
Fotografie: Jan de Carpentier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *