Van aardappel tot scheermes

artikel-6-foto-1Van zwarte bes tot op land gekweekte vis: de food-sector is sterk vertegenwoordigd op de Bevelanden. Uit gegevens van Fooddelta Zeeland blijkt dat vrijwel de gehele foodcluster in de vijf Bevelandse gemeenten is terug te vinden: van teelt en verwerking tot logistiek. 

Hoewel specifieke cijfers over de foodsector op de Bevelanden ontbreken, is wel duidelijk dat alles wat te maken heeft met de productie en verwerking van voedsel een groot aandeel heeft in de Bevelandse economie. “Eigenlijk vind je in de Bevelandse gemeenten alles terug wat Zeeland te bieden heeft”, zegt Sabine Verburg van FoodDelta Zeeland.

Voor de provincie Zeeland levert de foodsector 15 procent van de werkgelegenheid op. Verburg vermoedt dat dat percentage voor de Bevelanden nog hoger ligt. “Zeker als je ook de horeca meetelt.” Ook op een ander vlak is de Bevelandse bedrijvigheid een mooie afspiegeling van de Zeeuwse economie, zegt Verburg: “Je vindt er zowel familiebedrijven als grote, internationale concerns. En de Zeeuwse slogan ‘Land in Zee’ zie je bijvoorbeeld terug in de innovatieve zilte teelt op Noord-Beveland.”

Aardappelen

Bedrijven die zich bezighouden met het produceren of verwerken van food zijn verspreid over alle vijf Bevelandse gemeenten, al heeft elke gemeente wel een sector die er uitspringt. In Reimerswaal bijvoorbeeld zijn dat bijvoorbeeld de aardappelen. Lamb-Weston Meijer in Kruiningen is een van de grootste aardappelverwerkers van Europa. Het bedrijf heeft een aantal fabrieken in Nederland, Groot-Brittannië en Oostenrijk en heeft meer dan 1200 medewerkers in dienst.

Daarnaast is Yerseke natuurlijk de plek voor de schaal- en schelpdierensector. Anita Zoeteweij van Zeelands Roem: “Wij verwerken voornamelijk mosselen, oesters en garnalen uit Zeeland, en grote garnalen uit Azië. Zeelands Roem is een familiebedrijf dat in 1942 is opgericht. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer.”

De producten van Zeelands Roem, zowel vers als conserven en diepvries, worden via supermarkten in Nederland, België en Frankrijk verkocht. “Sinds een aantal jaar hebben we als eerste in Nederland een schelpdier ‘hatchery’, waarin we mossel- en oesterzaad onder beschermde omstandigheden opkweken. Zo proberen we de beschikbaarheid van schelpdieren ook in de toekomst zeker te stellen.”

Kassen

In Kapelle vinden we Coroos: een van de grootste private labelproducenten van Europa op het gebied van conserven. Het bedrijf verwerkt groenten en fruit uit de regio in blik, glas en kunststof en exporteert onder meer naar Frankrijk, Duitsland, Spanje en Scandinavië. Een andere grote speler in de foodsector in Kapelle is tomaten- en paprikakweker Seasun. Het kassencomplex op de Smokkelhoek is zo’n 50 hectare en wordt momenteel uitgebreid met nog eens 13 hectare. De tomaten en paprika’s worden verkocht via supermarkten en groentespeciaalzaken in heel Europa.

Op Noord-Beveland springt de aquacultuur in het oog. In Colijnsplaat gaat binnenkort Kingfish Zeeland van start met de kweek van yellowtail kingfish, een aan makreel verwante vissoort. In de Jacobahaven bij Kamperland wordt onder de naam ‘Zeewaar’ op duurzame wijze zeewier gekweekt. Seafarm, ook in de Jacobahaven, vist, verwerkt en exporteert mesheften en andere schelpdieren binnen Europa. Daarnaast kweekt het bedrijf tarbot en, op experimentele schaal, tong.

“Mesheften vissen we op uit de Noordzee en vermarkten we in Frankrijk, Spanje, Denemarken, noem maar op. Alleen nauwelijks in Nederland, die worden hier niet veel gegeten”, zegt Adri Bout van Seafarm. De mesheften worden bij Seafarm vers verpakt, ingevroren en vers verwerkt in bijvoorbeeld kroketten. “En verder leveren we alle andere bekende schelpdieren levend uit voorraad.”

Echt vernieuwend is de viskweek. Seafarm heeft de meest duurzame en energiezuinige tarbotkwekerij van Europa. “Met behulp van zonne-energie kweken we algen, waarmee we copepoden, een soort kreeftjes, voeren, die vervolgens als voedsel dienen voor onze tarbot.” Seafarm exporteert zo’n 1200 ton schaal- en schelpdieren per jaar. De tarbot gaat naar de groothandel en Chinese toko’s. “Die willen alleen levende vis, dan weten ze dat het vers is.”

Ook experimenteert Seafarm met de kweek van tong. “Nergens ter wereld wordt nog met succes tong gekweekt, omdat er nog veel kennis ontbreekt. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig om nat visvoer te maken uit de reststromen van de visserij. Door samen te werken met bedrijven om ons heen en gebruik te maken van de kennis die er al is, zijn we heel innovatief bezig.” Alle producten die Seafarm levert, kunnen worden geproefd en gekocht in het aanpalende restaurant.

Uien

artikel-6-foto-2In Nieuwdorp in de gemeente Borsele ligt uienteler en -exporteur MSP Onions, een van de vele uienbedrijven op de Bevelanden. MSP exporteert jaarlijks zo’n 60 tot 70.000 ton uien naar zo’n 70 landen wereldwijd, deels uit eigen teelt en deels van uientelers uit Zeeland. “Ik denk dat we daarmee wel tot de top-5 uienverpakkers van Nederland behoren”, zegt mede-eigenaar Lindert Moerdijk. De uien van MSP komen terecht bij groothandels en distributeurs.

MSP is een familiebedrijf dat bestaat sinds 1951. Inmiddels is het gegroeid naar een onderneming met 35 man personeel, met een opslagcapaciteit van zo’n 8 miljoen kilo uien. “Onze focus ligt altijd op innovatie en duurzaamheid. Zo hebben we bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, waardoor we een deel van het jaar energieneutraal werken. Ook wat betreft automatisering proberen we altijd up to date te blijven. Daarnaast hebben we een unieke geografische ligging, vlak bij de haven in Vlissingen: die is ideaal voor de export van landbouwproducten en ik zie nog veel mogelijkheden om daar verder op te bouwen.”

TEKST LIESBET MALLEKOOTE  FOTOGRAFIE RUDEN RIEMENS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.