Van Aluminium naar Agri grondstoffen

Access World Terminals niet voor één gat te vangen

Een ommezwaai van opslag van aluminium voor de beurs naar op- en overslag van producten voor de agri-branche. Van 40 meter havenkade naar 288 meter met 3 hectare extra bedrijfsgrond erbij. En van twee bedrijven en aparte kantoren naar één. Access World Terminals gooit het roer om en breidt hard uit.

Eerst maar eens de rigoureuze ommezwaai. Waar komt die vandaan? “Sinds 2010 werd de locatie in Vlissingen gebruikt voor de opslag van enorme hoeveelheden aluminium. Dit werd op de beurs, de London Metal Exchange, verhandeld”, legt Customer Service Manager Derk-Jan van Mackelenbergh uit. “Het waren hoogtijdagen met een opslag van wel 3,5 miljoen ton aluminium in 2016. Maar vanwege wijzigingen in de beursregels dat jaar, had de opslag van nieuw aluminium ineens geen zin meer. Van 3,5 miljoen gingen we naar 80.000 ton aluminium.”

Het mag duidelijk zijn: er moest een oplossing komen voor de lege loodsen. “De meeste waren van Verbrugge Zeeland Terminals, maar 200.000 m2 is gezamenlijk eigendom. Wij hebben de markt geanalyseerd en onderzocht waar potentie zat. Daaruit bleek dat er mogelijkheden lagen in de opslag van zachte grondstoffen

De haven van Vlissingen, met zijn strategische ligging en eigenschappen, leent zich daar perfect voor. Dankzij onze grote opslagruimtes bieden we mooie oplossingen voor met name grotere agri partijen.”

De overstap is helder. Hoe zit het met de uitbreiding? “Die vindt plaats in Nieuwdorp”, legt General Manager Mark Doene uit. “Hier vindt van oudsher de op- en overslag van ferro metalen, halffabricaten voor staal, plaats. Wij voegen waarde toe met de bewerking van de producten, zoals het crushen, mengen en verpakken. Door groei zitten we al jaren te krap in ons jasje. Vandaar de uitbreiding naar een grotere kade én meer ruimte voor de bouw van nieuwe loodsen. Zo kunnen we verder groeien in onze huidige activiteiten en eventueel andere activiteiten aan ons bedrijf toevoegen.”

Tot nu toe opereerden de locaties Vlissingen en Nieuwdorp als twee aparte bedrijven. “We gaan onze activiteiten, zoals klantenservice en planning nu samenvoegen. Dat is een stuk efficiënter”, aldus Mark. “Hiervoor hebben we een nieuwbouwkantoor aan de Monacoweg in Nieuwdorp gerealiseerd. Samen met de nieuwe invulling van onze loodsen in Vlissingen en de uitbreiding van de kade en het bedrijfsterrein in Nieuwdorp, zijn we klaar voor de toekomst!”

1933      Italiaan Bruno Pacorini richt logistiek bedrijf op

1999      Opening vestiging in Vlissingen. Pacorini is inmiddels een grote wereldspeler in op- en overslag van koffie en non ferro metalen

2010      Glencore International AG neemt metaaltak van Pacorini over, vanaf dan Pacorini Metals

2011      Pacorini Metals neemt Arrow Terminals in Nieuwdorp over, vanaf dan Pacorini Metals Terminals

2016      Wijziging beursregels hebben grote gevolgen voor Pacorini Metals Vlissingen

2016      Naamswijziging van Pacorini Metals naar Access World

2017      Start voorbereiding nieuwe activiteiten in Vlissingen: agri-markt

2018      Bouw nieuw gezamenlijk kantoor in Nieuwdorp

www.accessworld.com

Redactie: Kim de Booij
Fotografie: Jan de Carpentier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *