Van VAR naar modelovereenkomst: een verbetering?

AAEAAQAAAAAAAANNAAAAJGVmZGI0Zjk3LWNkNGMtNGEwYy1hMjYwLWJlMTY5MWFiYzgxYwMet ingang van 1 mei komt de VAR te vervallen en wordt deze vervangen door modelovereenkomsten als gevolg van de invoering van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties.

De belastingdienst heeft hiertoe een aantal modelovereenkomsten op haar website (www.belastingdienst.nl/ondernemers) gepubliceerd. Indien daar gebruik van gemaakt wordt, kan zekerheid verkregen worden over het al dan niet aanwezig zijn van een dienstbetrekking.

Doel van deze wijziging is het kunnen handhaven bij schijnzelfstandigheid, wat bij de VAR niet mogelijk was. Zo’n overeenkomst zegt echter niets over het ondernemerschap van de ZZP-er en bovendien dient met iedere opdrachtgever een aparte overeenkomst aangegaan te worden. Het is dan ook nog maar de vraag in hoeverre dit, zoals gesteld wordt, een administratieve lastenverlichting tot gevolg heeft.

Daarnaast dient de opdrachtgever te blijven toetsen of er exact volgens de gemaakte afspraken gewerkt wordt waardoor ook zijn inspanning en verantwoordelijkheid toeneemt. Ik vraag me dan ook af of deze wijziging de oplossing biedt die daarvan verwacht wordt. Maar ja, leuker kunnen we het niet maken…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *