Vastgoed aandelen, cryptovaluta en edelmetaal?

Wat doe je als ondernemer met geld dat je even niet nodig hebt voor je bedrijf? Nu banken vrijwel geen rente meer geven, worden andere opties aantrekkelijker. “Het belangrijkste is dat je ’s nachts rustig slaapt.”

Als ondernemer moet je een visie hebben over je verwachte winst en de bestemming daarvoor, zegt Jules van Leijden, directievoorzitter Rabobank Walcheren/Noord-Beveland. “Heb je het nodig om te groeien, dan investeer je in onderzoek en ontwikkeling of uitbreiding. Wil je daar nog mee wachten, dan kun je tijdelijk in alternatieven beleggen. Bedrijven die projectmatig werken, moeten in elk geval voldoende middelen liquide houden en dan is rendement niet belangrijk. Het belangrijkste is dat je ’s nachts rustig slaapt.”

“De toekomst is altijd onzeker, dus spreid je risico’s”, zegt Arco Verolme, docent finance and control aan de HZ in Vlissingen. Van geld dat je kunt missen adviseert Arco om 25 procent cash te houden. “Daarnaast kun je 25 procent in vastgoed stoppen, bijvoorbeeld in verhuurobjecten die rendement opleveren. De rest verdeel je over aandelen, cryptovaluta en edelmetaal.” Een andere optie is schulden aflossen. “Vooral familiebedrijven doen dat graag om de waarde van hun bedrijf te vergroten. Daarmee profiteer je niet van de voordelen van lagere rente, maar voor de continuïteit van het bedrijf kan dat een goede strategie zijn.”

Cryptovaluta
Je kunt het geld ook aan de onderneming onttrekken, zegt Jules: “Bijvoorbeeld om je pensioen te regelen of je kinderen te laten studeren. Als ondernemer moet je ook voor jezelf zorgen, dus als je het ‘over’ hebt, kan je het eruit halen.” Beleggen in cryptovaluta is voor Jules geen optie. “De koers is niet te voorspellen. Verder zien overheden crypto als een middel dat het criminele circuit gebruikt om geld wit te wassen. Daar wil je niet mee geassocieerd worden.” Arco is het daar niet mee eens: “Veel banken bezitten zelf cryptovaluta. En ook banken zijn beboet wegens witwassen, dat geldt niet alleen voor crypto. Maar gebruik je verstand: als ergens grote bedragen omgaan, zijn er ook grote risico’s.”

Redactie: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Linda Hemmes

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *