Veranderingen kosten tijd

1. verandertraject

Tekst: Caroline Houmes | Fotografie: Jan de Carpentier

Organisaties veranderen voortdurend door groei, krimp, samenwerkingen, marktomstandigheden en nieuwe manieren van werken. Om deze veranderingen goed het hoofd te kunnen bieden, is tijd en aandacht nodig. “Wil je veranderingen goed implementeren, dan kun je niet over één nacht ijs gaan.” Het managen van veranderingen is een vak apart. Mirjam de Ruijsscher en Salina Plasschaert van AanZet Consultancy B.V. uit Zuidzande weten dit als geen ander. Als professionele verandermanagement consultants adviseren zij ondernemers en managers bij het realiseren van verandertrajecten. “We staan aan de zijlijn. We communiceren, adviseren, evalueren en kijken met een onafhankelijke blik naar een organisatie. We nemen nadrukkelijk niet het stokje over. Wil je veranderingen succesvol doorvoeren, dan zal je dat zelf moeten doen, met je team. Alleen dan kunnen veranderingen ook structureel inbedden in de organisatie.”

Communicatie


Het lijkt zo simpel: je bepaalt een doel, je stippelt een pad uit en vertelt aan je medewerkers wat je plannen zijn. Een valkuil van dergelijke trajecten is dat het vaak voorbij gaat aan de kennis, wensen en verwachtingen van de werkvloer. Veranderingen beginnen met samenwerking en een gezamenlijk gedragen doel. Het is belangrijk dat mensen verantwoordelijkheid durven nemen en openstaan voor elkaar. Veranderen is teamwork, waarbij de aandacht voor de juiste communicatie essentieel is.”

Structuren 


Net als bij mensen sluipen er ook bij organisaties vaste gewoontes en structuren in. Het vergt daarom enige tijd om deze te veranderen. “We hameren steevast op geduld en zorgvuldigheid. Om die reden is het verstandig om een externe adviseur in te schakelen. Wij hebben geen last van ‘bedrijfsblindheid’ en kijken met een open vizier naar de organisatie en de mensen die er werken. Dat komt het proces ten goede. We zijn een soort buffer tussen de verschillende partijen en brengen de verschillende belangen en wensen samen.”

Stap voor stap


Juist doordat het team het zelf moet doen, kom je tot passende en soms verrassende oplossingen die écht bij de organisatie aansluiten. “Wij signaleren, stimuleren en bewaken de voortgang. Veranderen gaat met stapjes; soms een paar vooruit, soms weer één terug. Het mooiste is als medewerkers uiteindelijk zelf beseffen waarom iets goed gaat en waarom niet. Dat besef is absoluut noodzakelijk om veranderingen succesvol te implementeren. Het geeft energie als je die beweging daadwerkelijk tot stand ziet komen.”

Veranderingen 


Terwijl veel ondernemers bij verandertrajecten en verandermanagement aan grote gebeurtenissen denken, is dat volgens Mirjam en Salina niet altijd nodig. “Het kan heel prettig zijn om met een adviseur te bekijken waar je nu staat en waar je over een aantal jaar zou willen staan. Welke veranderingen komen er op de organisatie af, hoe staat het team ervoor en wat is nodig om ook dan nog succesvol te zijn. Daarover sparren met een onafhankelijke deskundige kan een enorme verrijking zijn.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *