Vergeet je leeftijd en wees flexibel

 

nick sinke-2631Waarom zou je als 50-plusser nog een eigen bedrijf beginnen? De vraag is eerder: waarom niet? De afgelopen vijf jaar is het aantal oudere starters in Zuidwest Nederland flink toegenomen. Voor sommigen is het een manier om de jaren tot het pensioen te overbruggen. Voor anderen is het een droom die eindelijk uitkomt.

In Zeeland steeg het aantal oudere starters van 499 in 2011 naar 635 in 2015, in Noord-Brabant van 3304 naar 4045 en in Zuid-Holland van 4289 naar 6061. In alle drie provincies werken de meeste starters in de zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg en detailhandel. Opvallend is het hoge percentage vrouwen dat voor zichzelf begint in de gezondheidszorg: 62 (Zeeland), 74 (Noord-Brabant) en 71 procent (Zuid-Holland).

Veel starters hebben eerst jaren in loondienst gewerkt. Op latere leeftijd beginnen met ondernemen heeft zowel voordelen als nadelen, zegt Nick Sinke, directeur-eigenaar van Biosfeer Groede. “Veel dingen hoef je als oudere niet meer te leren en vaak neem je een hoop kennis mee. Aan de andere kant moet je wel flexibel en gretig zijn. Vergeet je leeftijd en wees niet bang om hulp te vragen.”

Sinke begon 12 jaar geleden voor zichzelf als consultant. “Nadat ik jaren als commercieel directeur van een internationale horecaonderneming had gewerkt, moest ik vertrekken. Weer in loondienst was geen optie, dan zou ik in salaris een flinke stap terug moeten doen. Voor dat geld hoefde ik niet voor een baas te werken.” Na vijf jaar consultancy ging Sinke doen wat hij echt leuk vond en nam hij in Groede een goedlopende kruidenboerderij over. “De vorige eigenaar heeft nog een jaar meegewerkt en heeft mij veel geleerd en toen kon ik het zelf. Inmiddels heb ik er een aantal poten aan toegevoegd en is het een veel completer bedrijf.”

Sinke zou iedere oudere aanraden om hetzelfde te doen. “Zeker in deze economische tijd. Maar wees goed voorbereid. Start vanuit een krachtige basis, stop al je spaargeld erin, laat je goed informeren, doe iets wat je goed kan en waarmee je in je levensonderhoud kunt voorzien. Dan wil de bank best meewerken. En zo niet, dan moet je nog eens kritisch naar je plannen kijken. Ja, het is spannend, mijn eerste jaren waren tropenjaren, maar beter dan in loondienst wachten op de volgende reorganisatie waar je geen invloed op hebt.”

Tekst: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Jan de Carpentier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"e319d2654b","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"15061","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */