Verkiezing Familiebedrijf van het Jaar

Award-´Zeeuws-Familiebedrijf-2014´-300x174Nadat aannemersbedrijf Fraanje uit Lewedorp de eerste verkiezing won, wordt dit jaar voor de tweede keer het Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar gekozen. De uitreiking vindt plaats in september, tijdens een feestelijke Netwerkbijeenkomst bij Film by the Sea.

De prijs voor het Familiebedrijf van het Jaar is een initiatief van Zeeland Business en accountantskantoor Baker Tilly Berk. “Wij hebben wat met familiebedrijven,” zegt Marcel Klootwijk van Baker Tilly Berk. Het accountantskantoor doet samen met Business Universiteit Nyenrode onderzoek naar familiebedrijven. “In Zeeland is 85% van de ondernemingen een familiebedrijf, ruim 15% hoger dan landelijk: een belangrijk fundament onder de Zeeuwse economie.”

“Wij geloven dat een bedrijf ervan kan profiteren als het uitdraagt dat het een familiebedrijf is”, zegt Tim van den Berg van Zeeland Business. “De winnaars van vorig jaar waren oprecht blij met hun prijs en nominatie.” Volgens Klootwijk staat een familiebedrijf voor continuïteit en lange termijn-denken: “Kwaliteiten die commercieel meer kunnen worden uitgebuit.”

De familiebedrijf-verkiezing wordt dit jaar groter aangepakt dan de eerste keer. “Wat mij betreft wordt het een gerenommeerd evenement, waarbij we de familiebedrijven op een voetstuk zetten”, zegt Van den Berg. De verkiezing wordt dit jaar mede-georganiseerd door de Zeeuwse Rabobanken en Film by the Sea. Van den Berg: “Door de band die de Rabobank traditioneel heeft met familiebedrijven was die samenwerking logisch. Film by the Sea biedt ons een ideale locatie, met veel ruimte en een filmzaal waar we filmpjes over de genomineerde bedrijven kunnen laten zien.”

De jury maakt in september de winnaar bekend. Ad de Korte van de Rabobank Oosterschelde was vorig jaar jurylid en is nu als partner bij de verkiezingen betrokken. “Het merendeel van de Zeeuwse bedrijven is een familiebedrijf. Soms zie je het niet meer aan de naam, maar zijn toch alle aandelen in handen van één familie. Familiebedrijven zijn de kurk waarop elke bank en elk accountantskantoor in Zeeland drijft.”

De Korte vindt de verkiezing van het Familiebedrijf van het Jaar een goede stimulans voor andere ondernemers om eens te kijken naar de eigen bedrijfsvoering. “Van elke genomineerde wordt een verhaal verteld. De jury geeft aan waarom het bedrijf is genomineerd. Dat kan anderen aan het denken zetten.” Daarbij laat De Korte graag een positief geluid horen. “De afgelopen jaren hoorde je veel over bedrijven waar het mis ging, maar heel veel bedrijven deden het uitstekend, tot ver over de landsgrenzen. Daar mag je trots op zijn. Juist in deze tijd leg ik graag de focus op wat wel lukt.”

De bekendmaking van de winnaar vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Film by the Sea. Daniëlle Melis van Film by the Sea: “Wij misten een goed netwerkevent voor onze sponsoren. De opening van het festival is zo massaal dat je eigenlijk niet kunt netwerken. Voor de organisatie van een goede bijeenkomst voor onze sponsors zochten we een partner en zo ontstond de samenwerking met Zeeland Business.” Natuurlijk begint het verkiezingsevent bij Film by the Sea met een film over een familie: de Franse film La Famille Belier. Aansluitend volgen de verkiezing van het Familiebedrijf van het Jaar en de mogelijkheid voor genodigden om te netwerken. “Hoe het precies gaat verlopen, staat nog niet vast, maar ik verwacht een leuk evenement. Film by the Sea is toch een speciale locatie, met een bruisende sfeer.”

Tot half augustus is het mogelijk familiebedrijven te nomineren. “Een bedrijf kan zichzelf nomineren, of anderen kunnen dat doen. Wij controleren wel of het bedrijf mee wil doen”, zegt Van den Berg. Om kans te maken op de winst moet een bedrijf aan een aantal criteria voldoen. “Er moet minimaal één overname binnen de familie hebben plaatsgevonden, of meerdere familieleden moeten bij het bedrijf werken. Verder moet het bedrijf historische waarde hebben en invloed op de Zeeuwse economie. Een klein bedrijf met een lange geschiedenis kan dus ook winnen.”

Aannemersbedrijf Fraanje Winnen was boven verwachting Aannemingsbedrijf Fraanje BV uit Lewedorp mocht vorig jaar de trofee voor Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar mee naar huis nemen. Directeur-eigenaar Martijn van Sabben denkt er met plezier aan terug. “De nominatie en alles erom heen was zo positief. En dan met de prijs naar huis gaan: dat was boven verwachting.”

Fraanje is een echt familiebedrijf, zegt Van Sabben. “Marco Bosman en ik hebben het van onze vaders overgenomen, met Han van de Velde als derde directeur. Ons bedrijf heeft nog steeds een familiair karakter. Dat merk je aan de korte lijnen. Grote bouwbedrijven hebben vaak verkopers die projecten binnenhalen en die ver van de werkvloer afstaan. Wij zitten tussen onze mensen. Zeeuwen doen graag zaken met de eigenaar zelf, dat is prettiger.”

Fraanje heeft nog steeds profijt van de uitverkiezing. “We zijn bezig met de bouw van appartementen bij Cadzand. In de brochure worden wij als familiebedrijf genoemd, met als bijbedoeling: dat is een betrouwbaar bedrijf. Het zal niet het enige zijn, maar het kenmerk ‘familiebedrijf’ is een stukje van de puzzel, waardoor mensen eerder naar jou toekomen.”

De trofee hangt bij Fraanje in het zicht en is altijd aanleiding tot een praatje, zegt Van Sabben. “Het was een mooie belevenis: de jury die op bezoek komt, de film die is gemaakt en die ons bedrijf echt goed weergeeft. Ik zou bedrijven zeker aanraden mee te doen. Zo’n verkiezing is goed voor je uitstraling. Je kan je meten met anderen en daar wat van leren: hoe geven zij leiding, hoe motiveren ze hun personeel.”

In een tijd dat bedrijven steeds groter en anoniemer worden, is het belangrijk om uit te dragen dat je een familiebedrijf bent, vindt Van Sabben. “Wij bieden toch iets extra’s: persoonlijk contact, geen grote overlegstructuren en je kunt nog echt ondernemen. Je hebt ook een andere band met je personeel. Onze 160 werknemers zijn geen nummers. En dan heeft je personeel ook meer over voor het bedrijf.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.