Vernieuwing in de havens

vernieuwingEr wordt in het Zeeuwse havengebied weer druk gebouwd en vernieuwd. Veranderingen in vraag en aanbod en aanvullende wensen van de klant leiden bij bedrijven rondom de havens tot aanpassing en uitbreiding, bijvoorbeeld bij Vopak en Ovet.

De sterk gedaalde vraag naar steenkolen was bij Ovet een belangrijke aanleiding om de diensten aan te passen, vertelt directeur Vincent Courtois. “Ovet heeft lang gefocust op de behandeling van vaste brandstoffen, zoals steenkolen. Veel industrieën die gebruikmaken van steenkool, zoals energiebedrijven en staalfabrieken, zijn inmiddels gesloten, dus besloten we de focus te verleggen.”

De steenkool die nog wel bij Ovet binnenkomt, krijgt een toegevoegde waarde. “Door afzeven, breken en ontijzeren krijgen onze klanten een product dat aan hun specificaties voldoet. Dit doen we al in Terneuzen, maar willen we nu ook in Vlissingen aanbieden. Daarnaast kijken we naar andere producten, zoals agri-bulk en biobrandstoffen, en breiden we onze logistieke diensten ten behoeve van de offshore uit. Zo kunnen we met bestaande middelen een andere klantengroep bedienen.”

Ook merkte Ovet bij klanten een grote behoefte aan overdekte opslag. “Daarom breiden we onze opslagruimte uit met 7000 m2 kade-gebonden loodsen, met de mogelijkheid om bij te bouwen. Naar verwachting is die extra ruimte eind volgend jaar gereed.” Ovet neemt afscheid van de traditionele ‘zwarte’ terminal om meer diverse diensten aan te bieden, zegt Courtois. “Wij willen verladers laten zien dat Zeeland veel logistieke voordelen biedt: weinig congestie en hoge flexibiliteit.”

Ook bij Vopak is hard gewerkt om in te spelen op de veranderende markt. De multinational, die vloeibare bulkgoederen als olie, chemicaliën en LNG opslaat, nam onlangs in Vlissingen zes nieuwe tanks voor drukopslag in gebruik. “Die zogeheten bullets zijn in grootte uniek in de wereld”, vertelt managing director Ian ter Haar van Vopak. “Met deze uitbreiding komen wij tegemoet aan de toenemende vraag naar gas. Met name de petrochemie gebruikt de laatste jaren lichtere producten in hun processen, waardoor de vraag naar propaan en butaan is toegenomen. Daarnaast stappen snelgroeiende landen zoals Indonesië en India, waar nu nog veel op biomassa wordt gekookt, over op het schonere LPG. Daarom pakken we nu die kans om onze capaciteit uit te breiden.”

Niet alleen in opslagcapaciteit is Vopak bezig met vernieuwing. “Wij zoeken naar innovatieve manieren om onze bestaande processen te verbeteren. Zo zijn we bezig met een pilot om steeds meer werkzaamheden te digitaliseren en doen we inspecties waar mogelijk met drones. Dat is veiliger, sneller en goedkoper dan met menskracht.” Ook de klanten van Vopak merken iets van deze zoektocht naar vernieuwing, zegt Ter Haar. “Wij willen transparant zijn. Dat betekent dat klanten hun voorraden kunnen volgen en de afhandeling van hun schepen controleren. Door alles te meten en te volgen, kunnen we processen beter afstemmen, efficiënter en daardoor goedkoper werken.”

Tekst: Liesbet Mallekoote

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *