Vinger aan de pols: Ruimte voor ondernemen

Zeeland business blikt graag vooruit voor ondernemers. Deze keer met Pim de Moor, directeur Accountancy en Izaak Koppejan, accountmanager belastingadvies van Accon avm in Middelburg. Wat zijn belangrijke financiële veranderingen voor ondernemers in 2012?

Pim de Moor vertelt dat invoering van nieuwe regelgeving voor ondernemers vaak een zaak van lange adem is. “Ik volgde in 2008 een cursus over Standard Business Reporting (SBR). Datum invoering? Pas in 2013! Het idee achter SBR is dat er een meer gestandaardiseerde financiële taal komt waardoor bijvoorbeeld banken, accountants, de KvK en brancheorganisaties makkelijker zakelijke informatie kunnen verwerken en uitwisselen. “Eigenlijk is het een efficiëntieslag, verschillende dienstverleners kunnen makkelijker gebruik maken van elkaars gegevens over een bepaalde klant. Het is te simpel om te denken dat een druk op de knop een eenduidig plaatje oplevert. Juist het lezen van informatie wordt belangrijker, het interpreteren van cijfers. Een goed advies blijft maatwerk, toegesneden op de actuele situatie van de ondernemer.”

Pim de Moor geeft aan dat het voor ondernemers in 2012 belangrijk is om mogelijkheden die er zijn te benutten. “Door al het gepraat over crisis zou je bijna vergeten welke kansen er óók zijn. Blijf scherp, gebruik je cijfers om bij te sturen en doe dat bijvoorbeeld eens per kwartaal. Heel hard werken om omzet te halen is mooi, maar kijk eens verder. Ga eens na of je in aanmerking komt voor toeslagen op het gebied van zorg, huur of kinderopvang als 2011 een slecht jaar voor je was. Het komt niet automatisch naar je toe. En zet het ook weer tijdig stop als je financiële situatie beter wordt. Zo voorkom je dat je na een jaar grote bedragen moet terugbetalen. Overweeg of je deel gaat nemen aan de vitaliteitsregeling die vanaf 2013 ingaat en ook voor ondernemers uit het MKB en ZZPers gaat gelden. Je kunt jaarlijks € 5.000 sparen tot maximaal € 20.000. Opnemen kan wanneer je wilt, zodat het gebruikt kan worden om economisch minder goede tijden op te vangen.”
Pim de Moor en Izaak Koppejan over het huidige ondernemersklimaat “Ondernemers hebben soms meer fiscale kansen dan ze denken. Zo wordt bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek een vast bedrag, die was aflopend: bij meer winst minder zelfstandigenaftrek. Ook zijn er mogelijkheden om huidig verlies te verrekenen met vroegere winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Izaak Koppejan voegt daaraan toe: “Kijk naar mogelijkheden om goedlopende activiteiten af te zonderen van slechtlopende, waardoor je tijdig inspeelt op risico’s. Wij zeggen altijd tegen ondernemers dat een  liquiditeitsbegroting enorm belangrijk is. Deze geeft antwoord op de vraag: ‘hoe komt het dat ik altijd rood sta?’ Misschien heb je een geweldige omzet, maar een slecht debiteurenbeheer!”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *