Vlotte en veilige behandeling van schepen – Dienstverlening in de havens

Dienstverleners in de haven zijn onmisbare partners om de logistieke afhandeling zo efficiënt, veilig en snel mogelijk te laten verlopen. Met twee bedrijven maken we nader kennis.

Midden in de logistiek
Verex in Sas van Gent is gespecialiseerd in het afhandelen van douaneformaliteiten. Bij alle in- en uitvoer, grensoverschrijdende leveringen of transporten, verzorgt dit bedrijf de douane, BTW en accijns.

En dan gaat het om de formaliteiten voor accijnsgoederen zoals bijvoorbeeld minerale oliën en benzeen. Aldus directeur- mede-eigenaar Sander van der Veeke: “Dat zijn hoog risicovolle producten. Eén fout brengt een hoop ellende en hoge kosten met zich mee. Acht mensen werken 24/7 voor hun opdrachtgevers. Veel grote bedrijven hebben een eigen douaneafdeling, maar gezien de complexiteit besteden zij deze zorgen graag uit. Als fiscaal tussenpersoon en douaneagent verzorgen wij alle diensten die de douane verlangt. Overigens, niet uitsluitend voor het mkb, ook grote olieconcerns en chemische bedrijven doen regelmatig een beroep op ons.”

Dynamisch
“Wij hebben de expertise om dit goed en zorgvuldig te regelen Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld, wij werken onafhankelijk en integer en we zijn niet gelieerd aan andere bedrijven.” Hoewel het werk grotendeels achter beeldschermen plaatsvindt is Sander enthousiast over de rol die zijn bedrijf in de havens heeft. “De maritieme wereld is dynamisch. Wij zitten middenin de logistiek.”

Verkoop en verhuur
Techno West Services in Kruiningen is een actieve dienstverlener in de haven. Het bedrijf is actief in de kuststrook van Duinkerke tot aan Hamburg.

Daar levert het vorkheftrucks, verreikers, containerequipment en hoogwerkers. “We zijn een familiebedrijf, op iedere belangrijke post zit iemand van de familie. We kunnen snel beslissen en snel schakelen. En we hebben een grote voorraad om direct te kunnen reageren.”

Marnix Westrate is verantwoordelijk voor de verkoop en verhuur van de machines. “Met sterke merken als Linde, Manitou en Terberg bieden wij een uitgebreide keuze uit nieuw of gebruikt materieel voor intern transport. Waar nodig passen we de machines aan, bijvoorbeeld voor het laden en lossen van specifieke producten zoals staal of papier.”

Korte en lange termijn huur
Naast verkoop is ook de verhuurtak een belangrijk bedrijfsonderdeel. “Soms hebben onze opdrachtgevers voor het laden van een schip kortstondig wat extra machines nodig. Dat regelen we zo snel mogelijk. Verder hebben we ook meer jaren overeenkomsten. Onze opdrachtgevers betalen dan een vast bedrag per maand voor intern transport.
Wij regelen alles; het onderhoud en de verzekering. Op schades na, is alles in begrepen.”

Reparaties
Voor service en onderhoud heeft Techno West Services 15 servicebussen op de weg. Lukt reparatie niet ter plaatse, dan worden de machines naar Kruiningen gehaald. “ We hebben een van de modernste werkplaatsen van Nederland en er wordt inmiddels gebouwd aan een nieuwe constructieloods.”

Tekst: Caroline Houmes
Fotografie: Marijana Pajovic, Ruden Riemens, Jande Carpentier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.