Een tekstschrijver inschakelen?

Waarom een tekstschrijver inschakelen terwijl u zelf alles weet van uw bedrijf, uw producten en uw dienstverlening? Bovendien, schrijven kunt u toch zelf of u heeft een medewerker (m/v) die dat goed kan?
Dat is natuurlijk helemaal waar, maar toch ook weer niet. Want schrijven kost tijd. En aandacht. Tijd en aandacht die u eigenlijk niet heeft. Uw tekstschrijver wel.

Schrijven begint met een goed plan. Dat plan geeft antwoord op de vraag voor wie u schrijft en waarom. Voor potentiële klanten bijvoorbeeld die u wilt laten weten dat u iets voor hen kunt betekenen. Of voor bestaande klanten bij wie een productvernieuwing wilt aankondigen. Of u wilt uw relaties uitnodigen bij de opening van uw nieuwe filiaal.
Als u die antwoorden heeft, komt de vraag welke middelen daar het best bij passen. Een brochure is vaak handig maar soms bereikt u uw doelgroep veel beter met een advertorial in een vakblad of in een huis-aan-huisblad. Of misschien wel met een vrolijke ansichtkaart vlak na de zomervakantie.

Schrijven met verstand
Welk middel u ook kiest, tekst hoort erbij. Daarom nog even terug naar het schrijfplan. Die stelt aan u de volgende vragen:
– Wat is de beste invalshoek (hoe haalt u de lezer binnen)?
– Welke structuur kiest u, welke informatie hoort bij elkaar en hoe ordent u die?
– Hoe vult u de structuur in op een duidelijke, begrijpelijke en aantrekkelijke manier; het schrijven zelf dus?
Na het schrijven komt het bijschaven: zijn de zinnen niet te lang, ontsporen ze niet en zijn ze gevarieerd genoeg? Zijn alle verbanden duidelijk en staat er niet te veel jargon in? Vervolgens gaat u schrappen: wat kan korter, wat is in feite overbodig?

Ambassadeur van de lezer
Een goede tekstschrijver past het schrijfplan automatisch toe, het hoort bij het schrijfproces waarmee hij dagelijks bezig is. Een goede tekstschrijver doet dat vanaf de stoel van de lezer. Hij is de ambassadeur van de lezer en zal zijn teksten dus zo schrijven dat ze graag gelezen worden. Want alleen dan komt de boodschap, úw boodschap, over.

U kiest
Natuurlijk staat het u vrij om nu ook deze tekst langs bovenstaand rijtje te leggen. In dat geval is er al veel bereikt. U weet wat er allemaal komt kijken bij het schrijven van een tekst. Dan weet u ook waar u voor kiest: voor een professionele tekstschrijver die gewend is planmatig, doelgericht en creatief uw boodschap bij uw doelgroep over te brengen. Vervolgens is de beurt weer aan u.

Aly Breemhaar
Breemhaar Tekst, bureau voor tekst en redactie
0113 – 340 402
www.breemhaartekst.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.