Vooral contact en overleg actief inplannen

Thuiswerken het nieuwe normaal?

Thuiswerken is vanwege het coronavirus het nieuwe normaal. Maar hoe normaal blijft het op de lange termijn, ook als de coronacrisis voorbij is?

“Ik verwacht dat, als corona voorbij is, bij ons alles zoveel mogelijk teruggaat naar hoe het was”, zegt Angélique den Boer, Manager P&O bij Saman Groep. “Voor sommige werkzaamheden zal het fijn zijn om even thuis te werken en dat zullen we blijven faciliteren, maar het meeste kantoorwerk zal weer terug op kantoor plaatsvinden.”

Eén van de redenen voor deze keuze is het sociale aspect. “De praktische zaken, zoals goede beeldschermen, zijn prima geregeld. Iedereen kan thuis zijn werk doen. Maar je merkt dat collega’s elkaar echt missen. Om even samen iets te overleggen en feeling met elkaar te houden, vooral afdeling overschrijdend. Maar zeker ook voor dat gezellige kletspraatje aan de koffieautomaat.” Thuiswerken biedt ook de nodige uitdagingen, weet Angélique. “Je kunt thuis meer afleidingen ervaren van klusjes en gezinsleden die jouw aandacht vragen.”

Daarnaast ziet Angélique dat deze periode ook iets van leidinggevenden vraagt. “Waar zij voorheen automatisch veel contact hadden met hun teamleden, moeten ze dat nu ineens actief gaan inplannen. Als team en individueel. Dat doen we nu via dagelijkse online team-dagstarts en wekelijkse individuele gesprekken. Vanuit het bedrijf verrassen we onze collega’s bovendien af en toe met een persoonlijke blijk van waardering. Het is niet de ideale wereld, maar op deze manier houden we het voorlopig nog prima vol.”

Ook is er extra aandacht voor de grote groep Saman-collega’s die bij mensen thuis werkt. “Behalve praktische zaken als beschermingsmiddelen, zorgen we ook voor extra contactmomenten door leidinggevenden. Het is namelijk best een uitdaging om je continu aan de steeds veranderende RIVM-veiligheidsregels te houden. Je valt snel terug in oude gewoonten. Daar proberen we ze actief in te blijven begeleiden.”

Redactie: Kim de Booij
Fotografie: Jan de Carpentier
Bron: Zeeland Business magazine 3 – 25-11-2020

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *